Референдумът, иницииран от противници на COVID сертификатите, ще се проведе в неделя в Швейцария. Гражданите са помолени да одобрят или отхвърли изменения в закона за борба с пандемията на коронавирус, в съответствие с които от 13 септември в страната е в сила санитарен режим за достъп с QR кодове за посещение на ресторанти, кина, басейни, фитнес центрове, големи културни и спортни събития...

Швейцария е първата страна в света, в която издаването на такива сертификати е подложено на всенародно гласуване. Става дума за изменения в Закона "За мерките за противодействие на пандемията", който влезе в сила на 19 март 2021 г. Референдумът беше иницииран от три граждански комитета и движения, които се появиха по време на пандемията и нямат конкретна партийна принадлежност. В законодателството от март, което даде на правителството правото да въведе covid passs, те виждат опит за индивидуални свободи, косвено принуждение към ваксинации.

скриминация на неваксинираните, заплаха за социалния мир в Швейцария, опасност от електронно наблюдение на гражданите чрез механизма за идентифициране на контакти на болни със здрави хора.

Страстите в швейцарското общество се засилиха особено след 13 септември, когато контролът на достъпа започна да работи в сегашния си вид: за да посетите например ресторант или фитнес център, трябва да представите един от трите документа с QR код - удостоверение за пълна ваксинация срещу коронавирус, удостоверение за минало заболяване или сертификат за PCR тест, потвърждаващ липсата на инфекция. В Швейцария се признават само ваксини, одобрени в Европейския съюз.

Противниците на пропуските и здравните ограничения като цяло проведоха поредица от демонстрации в различни градове през последните месеци, които предизвикаха голям обществен протест.

Не без сблъсъци със служителите на реда. По-специално, по време на протестите в Берн на 16 и 23 септември полицията използва гумени куршуми и водни оръдия.