Пейзажът е приказно красив. Вероятно това е видът, който ще бъде изобразен на популярни пощенски картички, изпращани от хора от Марс в бъдеще.Специалистите на НАСА трябваше да комбинират две невзрачни изображения на марсохода Curiosity, за да получат един цветен кадър. Те бяха изненадани колко подробна и обширна излезе единичната снимка, пише Phys.org.

Изображението показва околността на планината Шарп в кратера Гейл. Учените предполагат, че някога там е имало езеро, което отдавна е напълно пресъхнало.Първото черно-бяло изображение на марсохода е направено в 8:30 ч. сутринта, второто в 16:10 ч. марсианско време. Благодарение на това беше възможно да се уловят контрастните условия на осветление на Червената планета и да се разкрият скрити детайли от пейзажа. Интензивното синьо в едното изображение предава сутрешната картина, оранжевото - дневната.

В далечния десен ъгъл на панорамата е скалистата планина Рафаел Наваро, кръстена на учен от екипа на НАСА. Зад тази формация е върхът на планината Шарп, точно над областта, която Curiosity проучва в момента. Далечният край на 2,3-километровия кратер Гейл се вижда на хоризонта на разстояние 30-40 км от марсохода.

Превод: БЛИЦ