Фотографията с мистериозния детайл е станала много популярна в социалните мрежи и е предизвиквала обществен интерес.

Заедно с това, в профила на мисията Perseverance вече са се появили официални обяснения за загадката, съобщават световните издания.

Снимката на повърхността на Марс е публикувана от NASA, като потребителите в интернет бяха объркани от странен детайл, който стърчи от марсианската скала.Изяснено е, че това е специално свредло, която е било хвърлено от марсохода Perseverance по време на работата му. То е използвано за почистване на повърхността на някои обекти на дъното на кратера Джезеро.

Струва си да припомним, че Perseverance донесе със себе си 10 свредла, имащи различни предназначения. Някои от тях се използват за събиране на проби, а други са предназначени за обработване на повърхността на скалите. 

Даденият детайл е поставен от марсохода Persverance, за да предпази свредлото, използвано за събиране на проби. Абразивното свредло е използвано за почистване на малък отвор в скалата.

Мисията на NASA до МарсМарсоходът Perseverance пристигна на Марс на 18 февруари 2021 г. Това е петият роботизиран апарат, който NASA изпраща на Червената планета.

Тази мисия до кратера Гезеро има за цел да установи дали в миналото на Марс е имало живот. Джезеро е пресъхнало езеро, в което според учените е текла древна река и е оставила ветрилообразни седименти.

Превод и редакция: БЛИЦ