Бивш лекар от клиника за ин витро зачеване в Индиана, САЩ, който се оказа баща на децата на 48 от неговите пациенти, бе осъден на една година условна присъда, което предизвика недоволството на многото му деца. Както съобщава The Atlantic, жените не знаели на кого точно принадлежи спермата.

От началото на 70-те години на миналия век Доналд Клайн (Donald Cline) използвал собствената си семенна течност за оплождане на пациентките. Той им казвал, че генетичният материал е предаден от медицинските сътрудници - по това време не са съществували банки за сперма. Лекарят уверявал, че спермата на един човек се използва не повече от три пъти. Офисът му бил украсен със снимки на деца, родени с негова помощ. Клайн се пенсионирал през 2009 г.

Още през 2014 г. децата на лекаря започнаха да се намират в социалните мрежи и форуми за хора, заченати от донорска сперма. Една от първите, които разкрили плана на лекаря, била американката Джакоба Балард. Тя намерила полусестра, изненадана от приликата на двете на снимките. Жените направили ДНК тест, който потвърдил родството. На един от генеалогичните сайтове те видели, че имат още четирима братя или сестри. До 2017 г. броят на децата от Клайн, които преминали ДНК теста, се увеличил до 48.През 2016 г. той признава на децата, които са го открили, че е оплодил около 50 пациентки и след това е унищожил записките за всичко това. Децата му съобщили в полицията като той отричал всичко.Според законите на щата Индиана лекарите имат право да станат донори на своите пациенти, ето защо 80-годишният Клайн е осъден само на една година лишаване от свобода условно.Балард и другите деца на Клайн са недоволни от подобно съдебно решение. Те изготвят законопроект за криминализиране на употребата на сперма или на яйцеклетка без съгласието на пациента. „Мисля, че нашите майки са били поругани. Той съсипа живота ни" - заявява жената. Тя очаква да намери още роднини.

Превод и редакция: БЛИЦ