Армията за отбрана на Израел призова Иран и Сирия да спрат ескалацията на ситуацията и да прекратят агресията срещу северната граница на еврейската държава. Това заяви говорителят на армията Йонатан Конкрикус, коментирайки в Туитър нахлуването на иранския дрон в израелското въздушно пространство, което беше последвано от два въздушни удара в Сирия и залпове на сирийските ПВО по самолетите на ВВС на Израел.


„Иран са агресори, те изпращат дронове с военна мисия, нарушавайки по този начин суверенитета на Израел“, написа той. „Армията за отбрана на Израел е готова за всеки сценарий и призовава Иран и Сирия да спрат агресията“.

По-рано по време на брифинг за чуждестранните журналисти Конкрикус заяви, че „иранците и сирийците си играят с огъня, когато последните позволяват на иранците да нападат Израел от своя територия“. „Израел е в състояние и е намерен да даде суров отговор на всеки, който ни нападне, въпреки това ние нямаме интерес от ескалация на ситуацията“ , каза той.

Израелските самолети са атакували дронове, използвани за откриването на позициите на терористите от „Ислямска държава“. Това заявиха от Оперативния щаб на съюзниците на Сирия.
Апаратите са се намирали в авиобазата Т-4, която е била бомбардирана от Израел по-рано днес. „Тези дронове от началото на кризата в Сирия са използвани за събиране на информация в борбата срещу терористичните групировки, най-вече ИД“, се казва в документа.

Военните твърдят, че дроновете са играли голяма роля в прочистването на източните територии на страната от ИД.  

Оперативният щаб на съюзническите сили опроверга информацията за това, че техен безпилотен апарат е нарушил въздушното пространство на Израел, заявявайки, че твърдението е „лъжа и изкривяване на реалността“.

ВВС на Израел на два пъти нанесоха удар в Сирия – единият път по ирански пункт за управление на нарушилите израелското въздушно пространство дронове, вторият – по 4 ирански и 8 сирийски обекта след масирания огън на сирийските ПВО по израелските самолети.

Говорителят на Армията за отбрана на Израел посочи в беседа с чуждестранните журналисти, че от страна на еврейската държава „ тези действия са имали отбранителен характер, провокирани са от акта на агресия от страна на Иран“.

„Ние и занапред ще защитаваме суверенитета, въздушното пространство и гражданското население на Израел“, подчерта Йонатан Конкрикус.

Предистория на инцидента

Рано тази сутрин израелски вертолет свали над Голанските възвишения ирански дрон, нахлул във въздушното пространство на страната от Сирия. В отговор Армията за отбрана на Израел нанесе удари по ирански обекти в Сирия.

При въздушния удар сирийската ПВО е обстреляла с няколко зенитни ракети израелски изтребител Ф-16. Пилотите му са се катапултирали в съответствие с процедурата. Летците са се приземили на територията на Израел и са настанени в болница за лечение. Единият от пилотите е в тежко състояние, неговите роднини са уведомени.

Реакцията на Нетаняху

Във връзка с инцидента израелският министър-председател Бенямин Нетаняху провежда консултации с кабинета по сигурността. „От започването на инцидента на север Нетаняху провежда консултации по въпросите на сигурността и ръководи действията в реално време. Членовете на израелския кабинет по сигурността са информирани подробно за случилото се“, съобщава „Аарец“.

Израел затвори част от въздушното си пространство

Израелските авиационни власти затвориха въздушното пространство над по-голямата част от страната. Главното летище „Давид Бен-Гурион“ продължава да работи в нормален режим, въпреки инцидента с иранския дрон и последвалите въздушни удари на израелските ВВС в Сирия.

Авиационните власти признаха, че за 15-20 минути са задържали няколко самолети, излитащи или кацащи от международното летище в Тел Авив. „В момента летището работи в нормален режим... Цялото въздушно пространство на север от Шфаим е затворено за полети“, заявиха от управлението на израелските летища. Малкият населен пункт Шфаим е разположен в центъра на страната, на около 20 км северно от Тел Авив, между градовете Херцлия и Нетания.

Източник: БГНЕС