Законодателството в САЩ е изключително строго. Населението на страната е подложено на редица рестрикции, както на щатско, така и на федерално ниво.

Но докато някои закони са точно на мястото си, то други по-скоро будят насмешка.

В интернет има безкрайно много статии, които осмиват най-нелепите американски закони, но доста от тях са по-скоро митове и шеги, а не реални правила.

За да поправят тази заблуда, Business Insider са подготвили истински списък с най-странните закони във всеки щат.

Алабама

Забранено е производството, притежанието и продажбата на конфети за празненства. Според местното законодателство, те се класифицират като „нарушение срещу обществената сигурност“.

Аляска

В мразовития щат е забранено на хора, употребили алкохол, да влизат... на места, където се сервира алкохол.

Аризона

Забранено е да се хранят прасета с битови отпадъци без наличното разрешително. Това обаче е възможно, ако прасето не се отглежда за търговски цели, а за собствена консумация.

Арканзас

По закон, игралните автомати за пинбол в щата не могат да дават повече от 25 безплатни игри на потребители, които не спират да печелят. Мярката е с цел ограничаване на хазартните активности.

Калифорния

Колкото и странно да звучи, ако жаба почине по време на състезание по надскачане в Калифорния, то тя не може да бъде изядена.

Колорадо

За да влияете на атмосферните условия в Колорадо, ще ви трябва специално разрешително.

Кънектикът

Забранена е продажбата на всякакви есета, доклади и прочее в образователните институции под юрисдикцията на щата. С други думи, преписването и купуването на домашни се наказва по закон.

Делауеър

Продажбата, размяната или предлагането на козина от домашно куче или котка е строго забранено.

Флорида

Собствениците на барове, ресторанти и други обекти, където се сервира алкохол, могат да бъдат глобени с 1000 долара, ако разрешат организиране на състезание по хвърляне на джудже (dwarf-tossing).

Спорната атракция представлява буквално хвърляне на далечно разстояние на специално екипиран човек с нисък ръст. Ако това въобще може да бъде наречено атракция.  

Джорджия

Всякакви дейности, свързани с ламите, като яздене например, са си за ваша сметка. С други думи, ако животните ви наранят, не можете да се оплачете на никого.

Хавай

Туристическата дестинация е забранила рекламните билбордове със закон. Разрешено е да се поставят само табели, насочващи хората къде се продават стоки, както и съобщения на местната власт.

Айдахо

Канибализмът в щата е забранен, като нарушенията се наказват с 14 години затвор. Съществува обаче едно изключение – канибализмът е допустим при „застрашаващи живота обстоятелства, като единственият очевиден начин за оцеляване“.

Илинойс

Градска легенда сочи, че в Илинойс е престъпление да се притежават саламандри, чиято стойност надвишава 600 долара. Това са около 75+ броя от земноводните животни.

Индиана

Магазините за алкохол нямат право да продават вода или безалкохолни напитки. Те трябва стриктно да се придържат към нишовото си предназначение – да продават стоки само за възрастни.
 

Айова

Продажбата на маргарин, промотиран като масло, е забранена. Ако за американците това е странен закон, действащ само в един от техните щати, то в Европейския съюз нещата очевидно стоят доста по-различно. 

Канзас

Забранено е да се продава алкохол в стъклена чаша в над 25 области на щата Канзас. Понастоящем тази забрана е отменена цели 15 години, след като Конгресът на САЩ стори това.

Кентъки

Всеки законотворец, обществен служител и адвокат в щата трябва да положи клетва, в която изрично да посочи, че не е участвал в дуел със смъртоносни оръжия.

Луизиана

Приготвянето на ястието джамбалая по „традиционен начин“ не попада в санитарните изисквания на щата. Това означава, че ястието може да се приготвя на огън на открито, след което се сервира за публична консумация.

Мейн

Игра, наподобяваща класическото Бинго на име Beano, попада под законовите регулации на щата. Законът сочи, че играч може да асистира на друг играч, като играе с картите му, докато той е до тоалетна.

Мериленд

Оралната любов официално е забранена. Но въпреки това няма данни местните власти да прилагат закона.

Масачузетс

Изпяването или изсвирването само на част от националния химн или миксирането му като денс музика се наказва с глоба до 100 долара.

Мичиган

Изневярата в щата е забранена със закон от 1931 г., като се предвиждат 4 години затвор и евентуална глоба от 5 хил. долара.

Минесота

Забранени са всякакви състезания или представления, свързани с ловенето на прасе, намазано с грес или олио. Същото важи и за състезания с пуйки.

Мисисипи

Ругаенето на обществени места е наказуемо с до 30 дни затвор. Говоренето на вулгарни неща пред повече от двама души се смята за нарушение на закона.

Мисури

Ако бик или овен избягат и не се върнат повече от 3 дни в стопанството, където се отглеждат, всеки човек има правото да ги кастрира, без това да се води престъпление.

Монтана

Прекарването на животни през железопътни релси с намерението да се навреди на преминаващите влакове може да докара глоба до 50 хил. долара и затвор до 5 години.

Небраска

Хора, страдащи от болести, предавани по полов път, нямат право да сключват брак.

Невада

В този щат е забранена употребата на рентгенови лъчи за установяване размера на обувките на даден човек.

Ню Хемпшир

Нелегално е да се събират морски водорасли през нощта.

Ню Джърси

Лице, което носи бронирана жилетка по време на извършването на престъпление, ще получи отделно обвинение само заради това, че е облякъл жилетката.

Ню Мексико

В този щат хората с коефициент на интелигентност под 30 нямат право да гласуват.

Ню Йорк

Забранено е маскирането на публични места, като изключение се прави само за тържества и партита.

Северна Каролина

Игрите на Бинго, които са спонсорирани от търговска организация, не могат да продължават повече от 5 часа.

Северна Дакота

Всички членове на местната организация на производителите на грах и леща трябва да имат местно гражданство.

Охайо

Всеки оператор на мина за добив на въглища има законовото задължение да осигури адекватно количество тоалетна хартия за всяка една тоалетна на обекта.

Оклахома

В щата местната власт е официализира твърдението, че съществува „международна комунистическа конспирация“, която цели свалянето на САЩ.

Орегон

Ходенето по голяма и малка нужда встрани от пътищата е забранено.

Пенсилвания

В Пенсилвания специално са дефинирали забрана за продажба на бебета. Отделно от закона против трафик на хора.

Род Айлънд

Всеки, които отхапе част от тялото на друг човек, ще лежи в затвора 20 години.

Южна Каролина

На мъжете над 16-годишна възраст е забранено по закон да прелъстяват жени с обещанието, че ще се оженят за тях. Странно обаче, че няма закон, ако ролите са разменени.

Южна Дакота

Земеделците имат право да използват експлозиви или фойерверки, за да защитят растенията, които отглеждат.

Тенеси

Ловците нямат право да ловуват елени албиноси.

Тексас

Хората, които искат да си намерят работа, трябва да признаят за съществуването на по-висша сила. Ако това не се случи, те могат да бъдат подложени на религиозни тестове.

Юта

Никой не може да хвърля ракета по автобус или спирка на градския транспорт. Изключение има само за властите.

Вермонт

В щата действа закон, който забранява просторите да се продават като „енергийни устройства, базирани на възобновяеми източници“.

Вирджиния

Колкото и странно да звучи, сексът във Вирджиния е забранен. Изключение има само за женените двойки.

Вашингтон

Вратите на всички публични сгради трябва да могат да се отварят навън. Причина за изискването е бърза евакуация в случай на пожар или друга екстремна ситуация.

Западна Вирджиния

Ловните кучета за лов на дребни животни не могат да се заместват с нови попълнения. Каквото и да значи това.

Уисконсин

Сиренето от вида Monterey Jack трябва да е „силно задоволително“, за да получи сертификат.

Уайоминг

Нелегално е е да се изрязва, дърпа или осакатява повече от половината ухо на овцете в щата. Странно или не, но при нарушаване на това правило ви чакат до 5 години затвор. 

Източник: Profit.bg.