Нидерландия обяви, че ще се откъсне от Европейския съюз с изцяло нова политика по отношение на кандидатите за убежище, пише британският в. Daily Express, цитиран от "Фокус".

Новото коалиционно правителство потвърди, че новата му политика ще предвижда някои хора да бъдат изведени от страната "насила" в разрез с действащите правила на Европейския съюз.

Новите планове идват, след като лидерът на (Партия на свободата) ППВ, евроскептикът Герт Вилдерс, постигна споразумение за съставяне на правителство с три други десни политически партии.

Коалицията, съставена от ППВ, ВВД (обединението на социалдемократи и зелени), ВВВ (Протестната партия на фермерите) и НСД (Нов социален договор), направи съобщението на пресконференция в Хага на 16 май.

В новия си пакт коалицията обяснява, че ще представи на Европейската комисия "клауза за отказ от европейските политики в областта на убежището и миграцията...".

Те допълниха: "Ще бъдат предприети конкретни стъпки за най-строгите досега правила за влизане в ЕС по отношение на убежището и най-всеобхватния досега пакет за контрол на миграцията".

В свое изявление Герт Вилдерс от ППВ заяви, че новите им политики "определено ще направят Нидерландия по-малко привлекателна за търсещите убежище" и заяви, че плановете ще накарат "хората в Африка и Близкия изток" да мислят, че в други държави ще им е по-добре.

Този ход на коалицията следва успешните преговори на Дания, които завършиха с изключването ѝ от обхвата на политиките на Европейския съюз в областта на убежището.

Съобщава се, че нидерландското правителство се надява да постигне подобна сделка като тази, договорена между Дания и Европейската комисия.

В отговор на съобщението на нидерландската коалиция MailOnline съобщи, че говорител на Европейската комисия е заявил: "Ние работим въз основа на съществуващите договори и съществуващото законодателство".