В съответствие с препоръките на правителството, британските училища провеждат часове с отворени врати и прозорци, за да осигурят максимална вентилация на помещенията, пише Daily Mail. В резултат на това, поради влошените метеорологични условия през последните дни, учениците замръзват от студ в клас.

Родителите на учениците в едно от училищата в Норфолк, по-специално, заявиха, че по време на урока децата им „почти са посинели“ и са „треперели от студа.

Някои училища настояват учениците да „се научат да обичат прохладата и свежестта“ и да носят „връхни дрехи, ръкавици и термо бельо“, за да стоят на топло.

Всичко това се случва на фона на студеното време през последните десет дни, като максималните температури достигат само до 13° C. Училищните ръководители се страхуват, че ситуацията може да се влоши до зимата.

Правителството нареди на училищата да увеличат движението на въздуха в класните стаи, като отворят прозорците и вратите, за да намалят по този начин риска от разпространение на COVID-19.

В Норфолк майката Шарлота Бранън Милито заяви, че по време на часа синът й е бил „толкова замръзнал, че не е могъл да говори“ и това се е случило, след като учители в местното учебно заведение не са му позволили да облече връхни дрехи.

Децата са попитали дали могат да облекат връхни дрехи и им беше казано, че това е невъзможно. Учителят каза, че обличането ще разсее целия клас. Бях шокирана. Най-малкият ми син каза, че му е било толкова студено, че дори не е могъл да говори, защото зъбите му тракали.


Разбирам защо прозорците са били отворени и изцяло подкрепям и 
хваля училището, че е следвало всички инструкции толкова добре. Просто наистина мисля, че ако на детето му е некомфортно и му е студено, тогава, според мен, облечените връхни дрехи няма да отвличат вниманието му.“, каза Шарлот Бранън Милито.

Междувременно учителите също се оплакват от „ужасното“ време, изтръпване на пръстите и необходимостта да носят шалове и връхни дрехи през целия ден. Други преподаватели поръчват дрехи и съветват учениците да купуват хубаво термо бельо“ в очакване на настъпващото студено време, пише Daily Mail.

Както припомня изданието, в правителствените препоръки за възобновяване на училището се казва: „Веднага след като училището започне да работи, важно е да се осигури добра вентилация и, ако е възможно, да се поддържа на максимално ниво, например чрез отваряне на прозорци и подпиране на отворените врати, ако това не са противопожарни врати. където това може да се направи безопасно с взети предвид предпазни мерки.

Мерките за вентилация ще варират за всеки отделен случай, в зависимост от индивидуалните обстоятелства."