Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някогашен близък съюзник на президента Реджеп Ердоган, подаде официално молба за регистрация на нова партия, която може да подкопае подкрепата за президента и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предадоха информационните агенции.

Давутоглу е подал в министерството на вътрешните работи молба за регистрация на "Партия на бъдещето", а на пресконференция утре бившият премиер ще представи подробности за принципите на новата формация и членовете основатели.

Освен партията на Давутоглу в скоро време се очаква да бъде основана още една партия от бивш съюзник на Ердоган на фона на недоволство в управляващата ПСР от авторитарния стил на управление на президента.

Али Бабаджан - бивш вицепремиер, външен министър и министър на икономиката, също обяви планове да учреди нова партия.

Появата на политически формации, оглавени от бивши съюзници на Ердоган, превърнали се в негови съперници, идва в момент, в който турското правителство се бори с икономически спад и висока безработица.

ПСР загуби контрола над Истанбул и Анкара на местните избори по-рано тази година.

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

Двете нови партии, създадени от отцепници от ПСР, може да привлекат недоволните от управляващата партия гласоподаватели.

Социологически проучвания, проведени преди създаването на партията на Давутоглу, показаха, че той събира 3,4 процента електорална подкрепа, докато Бабаджан получава близо осем на сто.

В очевидна реакция на притеснение, Ердоган обвини миналата седмица Давутоглу, Бабаджан и други бивши съюзници, че са ощетили държавната Халкбанк чрез отпускането на заеми за създаване на университета Сехир в Истанбул, основан от Давутоглу.

Давутоглу отвърна на удара, като призова парламента да започне разследване на имущественото състояние на Ердоган, членовете на семейството му и на други настоящи и минали високопоставени служители, включително на самия него.

Ахмет Давутоглу напусна Партията на справедливостта и развитието през септември, няколко дни след като партията предприе процедура по изключването му заради нарушение на партийната дисциплина.

Давутоглу бе публикувал преди това манифест, критикуващ икономическата политика на Ердоган и ограничаването на основни свободи, включително свободата на медиите.

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

Шейсетгодишният политик бе външен министър на Турция в периода 2009 - 2014 г., а след това заемаше поста министър-председател до 2016 г., когато бе уволнен от Ердоган и заменен с Бинали Йълдъръм заради съпротивата му да подкрепи усилията на Ердоган за увеличаване на президентските правомощия.

Турция премина към система на управление с широки президентски правомощия след референдум през 2017 г.