Доставените от Русия на Сирия зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300 ще бъдат управлявани от ирански специалисти, съобщава DEBKAfile, като се позовава на източник, свързан с американските и израелските разузнавателни служби. 

Израeлското издание, което е специализирано в сферата на военното разузнаване, отбелязва, че руската страна смята да повери в началото на ирански специалисти управлението на сирийските системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Точно заради това в Сирия са били доставени комплекси от модификацията С-300ПМУ-2, каквито през 2016 г. Иран получи от Русия. През последните дни се осъществява прехвърляне на ирански оператори в Сирия, твърди DEBKAfile.

Сайтът посочва, че Русия предпочита да мълчи за плановете си, а тези действия се обясняват с нежеланието ѝ да бъдат подложени на опасност руски специалисти, в случай, че САЩ и Израел решат да нанесат удари по сирийските ЗРК.

DEBKAfile пише, че САЩ и Израел са разтревожени от подобно решение на Русия, което съдържа положителни и отрицателни аспекти. От една страна американските и израелските военни ще се притесняват по-малко от рисковете да нанесат вреда на руски специалисти в случай на атака срещу сирийската ПВО. От друга страна - управлението на С-300 значително ще укрепи в Сирия позициите на  Иран, който е един от най-силните врагове на САЩ и Израел.

През октомври Русия завърши доставките в Сирия на три дивизиона С-300, всеки от които включва осем пускови установки. ЗРК бяха предадени на Сирия безплатно, тъй като бяха подменени в руската ПВО с по-модерните С-400. Тогава руското министерство на отбраната заяви, че обучението на сирийските специалисти ще продължи 3 месеца.

Решението за доставката на С-300 в Сирия беше прието след инцидента през септември, когато руският разузнавателен самолет Ил-20 беше свален от сирийска система С-200, проследяваща израелски изтребител F-16 Fighting Falcon./БЛИЦ