Доставката на руски зенитно ракетни комплекси С-300 на Сирия няма да повлияе на ефективността на израелските военновъздушни сили, разполагащи с американски стелтс изтребители F-35 от пето поколение, заяви израелският министър на регионалното сътрудничество Цахи Ханегби.

"Оперативните възможности на нашите военновъздушни сили са такива, че тези батерии (С-300) всъщност не ограничават тяхната ефективност", заяви министърът в ефира на радиостанцията на Армията за отбрана на Израел.

"Имаме невидими изтребители, тези батерии дори не могат да ги проследят", каза израелският министър, посочвайки американските F-35 Adir, доставките на които в Израел започнаха в края на 2016 г.

В отговор на въпроса дали доставката на С-300 може да спре израелските удари срещу Сирия, той каза: "Разбира се, че не".

В същото време Ханегби, член на военно-политическия кабинет на Израел, който включва ключови министри на правителството, отбеляза, че руските противовъздушни ракетни системи С-300 могат да бъдат унищожени от въздуха и евентуално на място. "Преди няколко месеца вече унищожихме сирийската ракетна батерия", каза той, давайки ясно да се разбере, че това може да се случи и с С-300.

Според министъра способностите на ЗРК С-300 отдавна са били взети предвид от Израел при стратегическото планиране.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви миналата седмица, че страната му ще продължи да нанася удари по цели на Иран и подкрепяното от него шиитското движение Хизбула в Сирия, въпреки доставката на руски системи C-300.

Съединените щати вече са доставили осем изтребители F-35 на стойност 125 млн. долара на Израел, а още 33 такива самолети ще бъдат предадени на ВВС на страната до 2021 г.