В Конгреса на САЩ е внесен законопроект „Ограничаване на първото използване на ядрено оръжие”, който трябва да намали риска от ядрен конфликт на САЩ с други страни, притежаващи такова оръжие, предават световните информационни агенции.
„Този закон ще забрани на президента да нанася първи (превантивен) ядрен удар без обявяване на война от Конгреса. Проблемът „първо използване” става критично важен сега, когато президентът Доналд Тръмп има право да започва ядрена война във всеки момент” – се казва в изявление на автора на законопроекта сенатора-демократ Едуард Марки. Като втори съавтор на документа ще стане конгресменът Тед Лю.
 

Марки отбелязал, че сега президентът на САЩ има право да използва ядрено оръжие първи, и по неговите думи, Тръмп вече споменал за такава възможност в борбата с тероризма. Конгресменът е обезпокоен от гръмките изявления на Тръмп преди инаугурацията.
 
„По време на криза с друга страна, притежаваща ядрено оръжие, такава политика съществено увеличава риска от непреднамерена ядрена ескалация. Нито на президента Тръмп, нито на друг президент не трябва да бъде разрешено да използва ядрено оръжие, освен в отговор на ядрена атака” – заключава сенаторът.
 
Превод и редакция: БЛИЦ