ВВС на САЩ искат да получат на въоръжение минимум 400 междуконтинентални балистични ракети от ново поколение. Според чиновниците, на ВВС е нужно оръжие, което ще може за дълъг срок – поне до 2070 г. да осигурява защитата на американските територии от възможни ядрени удари, пише списание The National Interest.
Сега ВВС оценяват предложения от три компании - Northrop, Boeing и Lockheed. Пред потенциалните производители стои задачата да модернизират разположения на територията на страната арсенал от ядрено оръжие и да създадат замяната на остарелите ракети "Минитмени" (LGM 30 Minuteman III), отбелязва изданието.
 

Според генерал Джек Вайнщейн от стратегическото сдържане и интеграция в областта на ЯО, в центъра на плановете по модернизация стои концепцията за ядреното сдържане. Според него, става опасно, когато другата страна счете, че може да получи преимущество за сметка на ядреното оръжие, затова рискът от ответен удар трябва да превиши желанието на противника да тръгне в ядрена атака.
 
Вайнщейн счита, че арсеналът на стратегическите противници – Русия и Китай – в своето развитие изпреварват американските „Минитмени”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ