Грузинските радиа подкрепиха призива на младежки активисти, които предложиха един ден да не бъдат излъчвани песни на руски език. Това съобщи директорът на радио “Гласът на Грузия” Мамука Кучава, предаде РИА “Новости”.
Не се уточнява за кои радиа точно става дума. Кучава заяви още, че приемайки това решение, ръководството на “Гласът на Грузия” е взело предвид интересите на обществото. В същото време той отбеляза, че не е против руската култура.
От своя страна ръководството на радио “Имеди” съобщи, че се е отказало да излъчва рускоезични песни още през август 2008 г. По думите на главния редактор Нино Габриадзе това е направено в знак на протест срещу въвеждането на руски войски на грузинска територия.
Предложението за временно спиране на излъчването на песни на руски език е на младежката организация “Интернет форум “Реакция”. Това движение проведе акции пред руското посолство в знак на протест срещу политиката на Русия по отношение на Грузия. Сегашната акция ще се състои на 25 февруари. Дата не е избрана случайно – на този ден частите на Червената армия влизат в Тбилиси, след което последва съветизацията на Грузия. ЛентаРу припомня, че скоро след августовската война грузинските кина спряха да показват филми на руски език. /БЛИЦ