Видеоклипове с неприлично съдържание, на които служители на консервативното правителство извършват сексуални актове в сградата на националния парламент, шокираха Австралия.

На един от записите се вижда как един от служителите мастурбира на бюрото на депутатка.

Австралийският премиер Скот Морисън определи тези действия като скандални.
 
Случаят стана достояние на обществеността, след като бивша служителка разкри как се е страхувала да не загуби работата си след сексуално посегателство.

Британи Хигинс твърди, че е била изнасилена от по-старши колега в офиса през март 2019 г., но била под натиск да не докладва станалото на полицията.

Това отприщи вълна от твърдения за сексуални посегателства, а миналата седмица десетки хиляди протестираха срещу сексуалните посегателства и тормоз на жени в Австралия.

Видеоклиповете и снимките, провокирали скандала, вероятно са били споделени в група на служители на правителството в социалните мрежи, след което били изпратени до две медии от техен възмутен колега.

Мъжът, представен като Том, заявил пред медиите, че служители на правителството и депутати понякога правели секс в залата за молитви на парламента. Освен това в сградата идвали и проститутки, които обслужвали народните представители.
  Том споделил също, че служители на правителството си разменяли снимки с порнографско съдържание. По думите му самият той е получил толкова много такива фотоси, че бил "развил имунитет". 

Един служител вече е уволнен във връзка със скандала. Австралийското правителство заяви, че ще има още наказани.