Президентът на Украйна Петро Порошенко е получил писмо от 35 депутати от Европейски парламент с молба да оглави гей парада в Киев. В писмо, публикувано на интернет страницата на германския евродепутат от фракцията на „Зелените“ Ребека Хармс, е посочено, че ЕС пропагандира равни права за всички, независимо от пол, националност, раса или ориентация. На Украйна, стремяща се към Европейския съюз, е предложено да демонстрира прогреса, постигнат по отношение на представителите на ЛГБТ общността, предаде „Фокус“.

В отвореното писмо се изказва съжаление, че законодателният процес се е забавил, а Украйна остава едно от последните места в Европа, където законът не защитава сексуалните малцинства. Порошенко е помолен да осигури спокойствие и сигурност на предстоящия гей парад.

„Искаме от украинските власти, парламент, правителство и президент да осигурят основните права за представителите на ЛГБТ в Украйна. Големите изменения често започват символично. Ние призоваваме украинските лидери да се присъединят към своите граждани на „КиевПрайд“ на 17 юни. Създайте история, бъдете на предните редици, когато украинците крачат напред към силната, поддържаща разнообразието и равенството демокрация на нашето европейско семейство“, пише в посланието.