Подготовката за провеждане на грандиозната операция срещу терористите в предградието Източна Гута край Дамаск завърши, съобщи интернет-изданието in24.org. Сключен е обръч около район с диаметър 10 км и заемащ площ около 50-60 кв км.
През последните две денонощия руската авиация нанасяла точни удари с управляеми боеприпаси по картечни гнезда, огневи точки, позиции на ПТРК и опорни пунктове на метежниците. На удари са подложени и техните комуникации.
 
Снощи, вторник, подразделения на дивизията „Tiger Forces” нанесли нощен ракетен масиран удар по местата за почивка и позиции на радикалите от групировките „Файлак ар-Рахман” и „Хайят Тахрир аш-Шам”. По време на огневата атака е унищожена база, команден център и подземен арсенал на джихадистите, а така също и една линия на отбрана с оборудвани траншеи.
 
В същото време танкови подразделения на 4-а механизирана дивизия започнали да излизат на изходни рубежи за атака. Бронираната техника я поддържат щурмови групи от „Tiger Forces” и бойци от племенното опълчение, пристигнали от Дейр ез-Зор.
 
Общият брой на участващите в операцията под командването на генерал Сухейл ал-Хасан достигнали 10 хиляди души. Такива сили са задействани за първи път, което дава надежда за скорошно прочистване на източното предградие на сирийската столица.
 
Междувременно Русия прехвърлила в Сирия 4 броя Су-35С и 4 щурмовика Су-25.

Превод и редакция: БЛИЦ