Десетки хиляди френски здравни работници демонстрираха срещу дългогодишните съкращения, са навредили на здравната система в страната, на която много страни до скоро завиждаха.

Обществените болници във Франция бяха принудени да съкратят 9,0 милиарда евро от 2005 г., което доведе до бракуване на стотици легла и десетки операционни зали, а непроменените заплати засили отлива на медицински персонал към частния сектор.

Призовавайки президента Еманюел Макрон да "спаси обществените болници", хиляди лекари, медицински сестри, студенти и административен персонал проведоха протести в Париж и дузина други градове в четвъртък.

Протестите започнаха през март, когато служителите на „Спешна помощ” започнаха стачни действия заради липсата на болнични легла, принуждаващи възрастни пациенти да стоят с часове на колички в коридорите.

В Париж организаторите заявиха, че около 10 000 демонстранти са преминали през града, носейки плакати с надписи „Обществените болници са с опасност за живота“ и „Болниците се задушават, нека го спасим“. В югозападния град Тулуза 3000 души медицински персонал излязоха на улиците, около 400 участваха в протеста в Брест и Кимпер на северозапад и стотици в други градове като Нант, Лион, Бордо, Лил и Марсилия.

През 2000 г. Световната здравна организация класира здравната система на Франция като най-добрата от 191 държави.
Но изследване на Института за здравни показатели и оценка, публикувано в медицинското списание The Lancet през 2017 г., го постави на 15-то място по качество на грижите.