Десетки тонове злато на нацистка Германия могат да се съхраняват под средновековен полски замък. Това пише Daily Mail, позовавайки се на изследователи от полско-немския фонд Schlesische Brucke.

Става въпрос за 28 тона злато, които най-вероятно са скрити на територията на замъка Хохберг във Вроцлав. Там може да има и ценности на богати германци, които офицерите от SS са получили, докато Червената армия напредва през 1945 година.

Специалистите казват, че са открили данни за скривалището с ценности в личния дневник на офицер от SS.

Дневникът е съставен от Егон Оленхауер, на когото е възложено да скрие нацистките съкровища по заповед на Хитлер. Смята се, че офицерът от Третия райх е скрил 260 камиона с различни ценности. В дневника му са отбелязани 11 места с предполагаеми скривалища.

Ако предположенията на изследователите са верни, стойността на ценностите в Полша може да възлиза на 1,25 милиарда паунда. 

Планирането и финансирането на разкопките е възпрепятствано от липсата на разрешение от местните власти. Представители на фонда обаче заявяват, че вече са получили предварително съгласие за работата от собствениците на замъка.

За дневника на Егон Оленхауер се заговори през 2018 година. 

Изследователите отбелязват, че когато Червената армия започва да атакува нацистите, Хитлер е заповядал камионите с ценности да бъдат скрити в Силезия. Сред тях - близо 30 тона злато и платна на Караваджо, Ботичели и Рафаело. 
 
Ръкописът е съхраняван в архива на една от германските религиозни организации, която наричат масонска ложа.