Далеч не всички германци са във възторг от преминаващите през Източна Германия в посока към Русия американски военни автоколони, пише Deutsche Welle в публикацията си „Germans protest US military movements outside Berlin”. Изданието отбелязва, че някои немци излизат на антивоенен митинг, за да покажат, че западът трябва да решава споровете си с дипломация, а не с военни средства.


 
Около 2 хиляди броя американска бойна техника, събрани в 102 автоколони, сега пътуват по равната и сънна полупуста местност на Бранденбург към столицата на Полша, пише DW.
 
Тези машини по всяка вероятност ще причинят неудобства на мнозина шофьори до средата на юни, обаче в началото на изтичащата седмица те вече се сблъскаха с протестите на опозицията около германските казарми недалеч от градчето Брюк. Демонстрациите са организирани от германската Лява партия.
 
Предислокацията е в рамките на мащабната операция на НАТО под кодовото име Altlantic Resolve, целта на която е усилване на границата на Алианса в Източна Европа. Макар военната ценност на тези учения остава съмнителна заради превъзходството на руските сили, тези маневри са считани за важен политически сигнал, който НАТО изпраща на своите по-малки членове.
 
Населението болезнено реагира на появата на американските военни. Премиерът на провинция Бранденбург социалдемократът Дитмар Войдке заявил по този повод следното: „Мисля, че в дългосрочна перспектива на нас с нищо няма да ни помогнат танковете, които вървят от двете страни на границата.”
 
Официалният представител на правителството на Бранденбург Флориан Енгелс се изразил по-дипломатично: „Правителството на провинция Бранденбург изцяло и напълно поддържа НАТО. На нас обаче ни е нужен по-широк диалог с Москва. Това е правилният път.”
 
Превод и редакция: БЛИЦ