Близо 3 месеца след като дъщерята на един от най-богатите хора в ОАЕ - премиер на емирствата, Мохамед бен Рашид ал-Мактума, опита да избяга от страната, сега синът на емира на Фуджейра избяга в Катар. Припомняме, че 33-годишната Латифа остави видео обръщение, в което съобщи, че в арабската държава не може да живее нормално. По-късно тя беше заловена в морето и от тогава не се е появявала публично.

По-голям късмет е извадил синът на управителя на емирство Фуджейра е потърсил убежище в катарското посолство в Лондон, след което е бил прехвърлен тайно в Доха със специален самолет. За новия епизод в започналата преди година криза между държавите от Персийския съобщи арабския вестник "Ал Ахбар".

Фуджейра е едно от седемте емирства, образуващи Обединените арабски емирства (ОАЕ), а избягалият в Катар шейх Рашид бин Хамад ал Шарки е вторият син на управителя. Предполага се, че принцът разполага с поверителна информация за държавните дела в ОАЕ, защото е участвал с баща си в срещите на Висшия държавен съвет - органът, който управлява федерацията. Шейх Рашид е влязъл в катарското посолство в Лондон на 19 май и е поискал убежище. Останал в катарската дипломатическа мисия следващите 3 дни, след което вечерта на 23 май бил изведен с дипломатически автомобил до летище "Хитроу".

От там с частен самолет е бил транспортиран до Доха. ОАЕ и лично престолонаследникът Мохамед бин Зайед се опитали да окажат натиск върху Великобритания, представяйки изчезването на шейха като отвличане. Британските власти обаче направили разследване, от което се установило, че няма индикации за похищение и шейх Рашид явно сам е пожелал да замине за Катар.

Принцът бил наел за два месеца едно крило в хотел „45 Парк Лейн“, където пребивавал по време на престоя си в Лондон. Британската полиция установила, че в деня, в който напуснал хотела, шейх Рашид ал Шарки се срещнал във фоайето с представител на управляващата Катар фамилия Ал Тани.

"Катарците и емирците в еднаква степен се стремят да запазят новината в тайна. Абу Даби не желае да е в ролята на страна, понесла удар от Доха, още повече че Ал Шарки е участвал в срещите на баща си във Върховния съвет на управниците на емирствата и разполага с поверителна информация. Катарците пък от своя страна се стремят да използват емирския син и предоставената от него информация като коз в преговорите по кризата, които от няколко месеца вървят между Катар и Саудитска Арабия в Швейцария", пише "Ал Ахбар".

Вестникът коментира, че отношенията между Доха и Абу Даби не вървят към скорошно намиране на решение, но чрез историята с принца Катар се стреми да отвори пролука в стената на емирското упорство, за да може ОАЕ да приемат директни преговори.