В САЩ нямат почти никаква възможност да влияят на спирането на строителството на Nord Stream 2, пише Ди Велт.

Немското издание посочва, че газопроводът е практически изграден. Освен това Москва намери начин да заобиколи санкциите на САЩ: преди това корабът „Академик Черски“ е принадлежал на „Газпром“ , което заплашваше руската компания с проблеми, но сега корабът е регистриран във фонда STIF, действащ в Русия. 

По този начин Газпром получава възможност да завърши газопровода до края, без да се страхува да му наложат ограничения, подчертава Die Welt, пише "Поглед инфо".

„Северен поток - 2 “ включва изграждането на две линии с общ капацитет на газопровода до 55 милиарда кубически метра газ годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия . САЩ активно се противопоставят на проекта, промотирайки втечнения природен газ в ЕС, както и Украйна , която се страхува да не загуби транзита. 

Съединените щати наложиха санкции върху проекта през декември, като поискаха от компаниите, които поставят тръбата, да го спрат незабавно. Swiss Allseas почти веднага обяви спирането на работата.

В началото на юни американските републикански сенатори обявиха, че газопроводът застрашава националната сигурност на САЩ, и внесоха предложение в Сената за разширяване на санкциите. Законодателите искат да разширят ограниченията за застрахователни компании за кораби, полагащи тръби.