Всички топломери у нас трябва да бъдат подновени с такива, позволяващи дистанционно отчитане на парното, до 2027 г. Това потвърди енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за “Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

“Подписали сме директива, според която до 2027 г. всички топломери да позволяват дистанционно отчитане“, каза министърът, като подчерта, че първоначално планът на Европа е бил подобна мярка да бъде със срок до 2023 г., но по настояване на българската страна е договорено удължаването.

Новото формиране на цената на природния газ стана особен обект на дискусии в последните седмици, след като от КЕВР първоначално публикуваха погрешна информация, че цената на парното ще скочи с 22%.

Министър Петкова каза, че грешката е плод на съпоставянето на два несъпоставими елемента от формулата за изчисление на цената.

Промяната, която следва от тук насетне, е във формулата, в която ще бъде взет предвид и пазарният фактор в изчислението на цените.

Именно там се корени успехът в преговорите между “Газпром“ и “Булгаргаз“ за “безпрецедентното понижаване доставните цени на природния газ“, обяснява министърът.

“Безспорно, проектът АЕЦ “Белене“ е много важен проект за нас“, продължава Теменужка Петкова в отговор за енергийната сигурност на страната и амбициите ни за ядрена енергетика, противно на мненията от Германия.

“Знаете, че в момента провеждаме процедура по избор на стратегически инвеститор. Заявление подадоха 13 компании, сред тях някои и от световните лидери в сектора. 5 попаднаха в съкратения списък. Сред тях е и американската компания General Electric, които демонстрират сериозен интерес. Надяваме се, че този процес ще приключи успешно за нас“.

Министър Теменужка Петкова обясни още, че България не може да си позволи да спре работата на ТЕЦ-овете и АЕЦ “Козлодуй“, защото на този етап те осигуряват около 6 000 MW гарантирана мощност. Амбициите на правителството са продължи с експлоатацията им поне до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.