Германският политолог Кристиан Хаке счита, че Германия трябва да има своя атомна бомба. Тази идея той развива в изданието WELT am SONNTAG в публикацията „Noch immer wird Deutschland misstrauisch beäugt“.
 

След словесните атаки на Доналд Тръмп по адрес на НАТО и ФРГ, Берлин трябва да отстрани зависимостта на своята сигурност от американците и да се заеме с увеличаване на своя застрашаващ потенциал, препоръчва експертът.
 
„В новата роля на враг номер едно за американския президент Германия е принудена кардинално да преосмисли своята политика за сигурност. За първи път от 1949 г. Федерална република Германия остава без ядрения щит на САЩ. Сега Германия е беззащитна пред екстремални кризисни ситуации” – констатира Хаке.
 
Политологът счита, че ядреното оръжие ще позволи страната да се защити от опити за шантаж. Той подчертава, че дипломацията е ефективна само при наличие на мощна военна поддръжка.
 
Малцина дипломати, политици, военни и учени в Германия споделят тезите на Хаке, но преобладаващо считат тази тема като важна за обсъждане, иначе Германия ще стане „играчка”, а не играч в международната политика. Става дума за оцеляването на Германия. Някои дипломати дори считат, че ядрената инициатива само ще наруши световния ред, защото за нейната реализация на Берлин ще му се наложи да излезе от редица международни споразумения. Това ще подкопае доверието на съюзниците и дори да провокира вътрешнополитически конфликти, се опасяват експерти.
 
Бившият посланик на Германия в Лондон Петер Амон счита, че в резултат „Германия ще остане изолирана и ще стане обект на обоснована критика от своите партньори и дори на санкции от САЩ”.
 
„За нашите съюзници дивите послания в Туитър на Тръмп не са достатъчно основание за нарушаване на международния режим за неразпространяване на ЯО. Това ще доведе до катастрофална загуба на доверие.”
 
В случай, че САЩ повече не могат да гарантират сигурността на Германия, Амон предлага да се сключи с Франция споразумение, предвиждащо дълбока интеграция на двете страни в сферата на отбраната и разработка на ядрено оръжие.
 
Превод и редакция: БЛИЦ