Българското знаме бе развято на сцената по време на връчването на "Оскарите". Димитър Маринов бе с родния трибагреник, когато излезе, за да вземе статуетка за продукцията "Зелената книга", в която той участва.

"Зелената книга" грабна "Оскар" за най-добър филм. Във филма Маринов играе второстепенна роля - на руснака виолончелист Юрий Тахт. Маринов е два пъти носител и на наградата “Златен глобус” - сега като част от “Зелена книга”, а преди години и с участието си в сериала The Americans, където е гост звезда и като такъв го признават за носител на наградата заедно с останалата част от екипа.

Това е моят пробив в т.нар. “А” група на киноиндустрията, разказва Димитър Маринов.

“Откровено казано, аз никога не съм бил кинаджия, не съм имал слабост към киното. Аз съм театрал. Приемам го като човек, който си върши работата, няма за какво да се надувам”, допълва той. Маринов е избран за ролята от втория път. На първия кръг го отхвърлили с присъда “прекалено улегнал за ролята”. След месец обаче отново му звъннали, но го предупредили, че трябва да може да свири на чело.

Актьорът, спечелил възторга на водещи кинаджии в Холивуд, ще представи лентата на "София филм фест" през март.

Повече от четвърт век Маринов живее и работи в Страната на неограничените възможности, където остава след турне през 1990-а. Димитър е ученик на Крикор Азарян. Не успява да попадне във ВИТИЗ от раз, тъй като по рождение е политически неблагонадежден. Той е осиновен в семейството на известните предприемачи Маринови, а на всичкото отгоре се опитва да избяга от България още през соца, заради което пък попада в затвора.

Преди дни Димитър Маринов сподели за "Стандарт": "Никой не обръща внимание на Оскарите. Те не са доказателство нито за талант, нито за възможности. Затова могат да бъдат спечелени от тези, които най-малко ги заслужават. Оскарите са политическа пропаганда – винаги е било така. Но никой не смее да коментира каквото и да било. Може да му коства живота, кариерата, бъдещето. Всички мълчат, всеки се е свил и го е страх дори да говори. В Холивуд всичко е политика – и това не е новина. А сега всичко се клати – и от ляво, и от дясно. Най-притеснително е, че качествата и достойнствата се оценяват по цвят, етнос, националност, а не по талант и възможности. Демократите години наред викаха срещу републиканците: Да гледаме човешкото. А правят точно обратното. Най-гадното и най-тъжното е, че забравихме да се отнасяме един към друг като нормални хора".

На въпрос коя е неговата реплика в „Зелената книга“, която обръща действието във филма, Димитър Маринов отговаря: “На последния коледен концерт в Алабама моят герой казва: „Не е достатъчно да си гений, трябва кураж, за да промениш човешките сърца“.