Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ д-р Робърт Редфийлд заяви по време на изслушване в Сената, че носенето на маски може би дори е по-ефективно от ваксина срещу коронавируса за ограничаване разпространението на инфекцията, предават световните осведомителни агенции.

Пред сенатска подкомисия той заяви, че маските са най-важният инструмент, който в момента притежават. Директорът на CDC повтори, че страната може да постави под контрол вируса, ако американците постоянно носят маски.

Мога да стигна още по-далеч и да кажа, че тази маска e по-голяма гаранция да ме защити от коронавируса от това да си поставя ваксина срещу К-19, подчерта Редфийлд. Експертът обясни, че някои американци може и да не придобият имунен отговор, докато маските доказват, че помагат за ограничаване на риска от зараза.

Същевременно един от най-големите противници на маските у нас доц. Атанас Мангъров и вчера в тв интервю заяви, че ''ако маските помагаха, щях да съм им голям привърженик''.  Инфекционистът допълни: "В работата си не съм носил маска, въпреки че съм работил в среда, която е болнична''.

Директорът на CDC каза още, че не очаква да има широкодостъпна ваксина срещу коронавируса до "втората четвърт, третата четвърт на 2021 г.". Иначе експертът е уверен, че ще бъде разработена ваксина през ноември или декември тази година, но първоначално ще има ограничен брой.