Работниците в строителния и производствения сектор в Испания предпазливо се върнаха на работа в понеделник, тъй като ежедневният брой на смъртните случаи продължи да намалява и новите инфекции паднаха до най-ниското ниво от три седмици.

Испания е една от най-тежко засегнатите страни в света и през три поредни дни миналата седмица ежедневната смъртност спадаше, само че в неделя отново се покачи.

Но в понеделник тя отново падна до 517 смъртни случая за 24 часа, като общият брой на смъртните случаи в страната е 17 499, а броят на заразените вече е 169 496.

Потвърдените случаи също се повишиха с 3 477 - най-ниската дневна цифра от 20 март - след като Испания започна отново да отваря части от икономиката си след двуседмичния период на “икономическа хибернация“.

Въпреки че шефовете на здравеопазването казват, че епидемията в Испания е достигнала своя връх, те призовават населението да продължи да спазва стриктно национално блокиране, наложено на 14 март, за да забави разпространението на вируса.

Ограниченията бяха допълнително затегнати на 30 март, когато всички несъществени дейности бяха замразени за две седмици - до голяма степен насочени към строителния и производствения сектор.

Но тези ограничения бяха премахнати в понеделник и железопътните гари бяха екипирани с доброволци от полицията и Червения кръст, които раздадоха маски за лица на завръщащите се на работа.

На мадридската гара Аточа пътуващите взимаха маски от полицаи на разстояние, за да не се приближат твърде много.

През последните седмици маски трудно можеха да се намерят и някои пътуващи казаха, че раздаването им ги облекчава по време на пътуванията им до работа.

Прекрасно е, защото е толкова необходимо и помага на онези от нас, които трябва да използват градския транспорт“, каза работещият в офис Жозе Антонио Крус. “Повечето хора (в градския транспорт) нямат маски или ръкавици“.

Въпреки че през последните седмици общественият транспорт в голяма част от Испания е до голяма степен празен, малкото пътуващи, които го използват, нямат предпазна екипировка.