Плъховете, най-широко разпространените бозайници в градовете и в природата, са силно засегнати от извънредното положение заради коронавируса, довело до затварянето на ресторанти, заведения и хотели, където обикновено намират храната си. А това означава рязка промяна на поведението на милиони агресивни гризачи в град като Ню Йорк, съобщава NBC.
 

“Изведнъж ресторантите затвориха, не само хилядите в Ню Йорк, но и в цяла Америка и по света. И животът на плъховете, живеещи в ресторанта или наблизо, чиито поколения от десетилетия са зависили от ресторантската храна, вече е друг, и техният избор е ограничен“, обяснява специалистът по градски гризачи Боби Коригън, консултант на няколко градски здравни съвета, а също летища и търговски молове.
 
Изборът на плъховете е злокобен, защото включва канибализъм, междуплъхови войни и изяждане на малките. "Също като в историята на човечеството, когато хората опитват да отнемат на другите земята и идват с войски и армии, бият се до смърт кой да завладее тази земя“, казва Кориган.
 
"Това става и с плъховете – нова армия от плъхове идва и която от двете има по-силни бойци, ще завладее района. Все пак те са бозайници като нас, а когато човек е наистина, ама наистина гладен, той няма да се държи по обичайния начин, а много лошо. Така че тези плъхове се бият помежду си, възрастните убиват младите в гнездото и изяждат бебетата там“.
 
В Ню Орлиънс, където губернаторът наложи карантина, затварянето на ресторантите, особено в популярния за туристите Френски квартал, извади на улиците в търсене на храна цели глутници плъхове, показани във видео, заснето през март.
 
Кметът ЛаТоя Кантрел на специална пресконференция обяви, че инвазията от гризачи "вещае ужасни неща“ за бездомниците по улиците. А директорката на градския Борд за контрол на комари, мравки и гризачи Клаудия Ригъл заяви пред в "Таймс-Пикаюн“, че градът се погви за агресивни мерки срещу напастта.

"Тези плъхове са гладни, така че искаме да захапят нашата стръв. Градът се готви да ги притисне поне през следващия месец“, до снижаването на броя им.
 
Според Коригън, обаче, хората не трябва да се паникьосват от инвазия на плъхове, често изобразявана във филмите. "Всеки случай ще е различен, във всеки квартал или блок“, където хората ще започнат да ги виждат по-често, защото са отчаяни.
 
"Те са устроени да надушват молекули от всичко, което е свързано с храна, те следват тези хранителни молекули като самонасочващи се от топлината ракети, и накрая се вижда, че те откриват източника на тази храна“.