Индийски спасители извадиха днес 41 строителни работници, блокирани в срутен тунел в Хималаите от 17 дни, предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на местни официални представители.

Операцията по евакуиране на мъжете започна повече от шест часа след като спасителите успяха си пробият път и да сложат край на изпитанието, започнало сутринта на 12 ноември след срутване в тунела.

"Първият вече е изваден", заяви спасител пред репортери, събрали се близо до дългия 4,5 километра тунел в индийския щат Утаракханд.

На входа на тунела чакаха линейки, за да откарат спасените работници в болница на около 30 километра от там.Докато бяха блокирани, хората получаваха храна, вода, светлина, кислород и лекарства през тръба, но опитите да се стигне до тях с мощни пробивни машини бяха осуетени от редица проблеми.

Тунелът е част от магистрала на стойност 1,5 милиарда долара, която е един от най-амбициозните проекти на премиера Нарендра Моди и има за цел да свърже четири хиндуистки места за поклонение, отбелязва Ройтерс.

Властите засега не са казали на какво се дължи срутването, но в района често стават им земетресения, наводнения и свлачища.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук