Само един нов случай на коронавирус бе обявен в Кипър в понеделник. До момента заразените са 917 души. Новият случай идва след проверка на голяма част от 1887 проби за вируса, съобщават кипърските медии.

Той беше открит чрез изследване на служители от сектора на търговията на дребно и строителството, които възобновиха работа преди две седмици, като част от първата фаза на облекчаване на мерките.

Членът на консултативната комисия по здравеопазване Леонтиос Кострикис заяви, че властите се фокусират върху възобновяването на училищата в четвъртък. Комисията следи ситуацията много отблизо.

"Програмата за диагностични тестове в училищата е в ход и скоро ще имаме първите данни, които ще ни помогнат да оформим надеждна картина.", каза Леонтиос Кострикис.

Членът на комисията д-р Мариос Лизу каза, че до 15:00 ч. в понеделник четирима пациенти с коронавирус се лекуват в Обща болница в Фамагуста, единият от които е от Индонезия.

Още трима пациенти са интубирани в Института по обща медицина в Никозия в критично, но стабилно състояние.

"Ходът на болестта у нас, която се подготвя за следващата фаза на премахването на мерките, се развива гладко", каза Лизу и добави, че "нашата позиция и поведение ще определят резултата от нашия курс."