За пръв път Дейвид Елиът си помислил да застреля лос, за да помогне за изхранването на семейството и приятелите си, през януари, когато САЩ съобщиха за първия случай на новия коронавирус, предава БТА.

Елиът, който е административен ръководител на спешното звено в болница "Холи крос" в Таос, Ню Мексико, открай време искал да ходи на лов за едър дивеч, и в условията на разпространяваща се пандемия изглежда нямало по-подходящ момент да се опита да напълни фризера си с най-крехко месо от животно, отглеждано в естествена среда.

И така, за пръв път през живота си, въпреки че нямал пушка и дори не бил ловувал големи животни, той подал заявление за годишно разрешително за отстрел на лосове в Ню Мексико.

В условията на спряла работа на някои американски месопреработвателни предприятия заради заболяване на работници, пораждащо опасения от дефицити, при условие, че хората разполагат с повече свободно време, а вероятно и с по-малко пари заради затваряне на предприятия и съкращения на работещи, Елиът е сред растящия брой американци, които се обръщат към лова, за да си набавят храна, според щатски данни и ловни групи.

"Наясно съм, че някои хора може да са привлечени от еленовите рога или някакъв вид слава. Не искам да правя такова нещо", каза 37-годишният Елиът. Той получил ценно разрешително да застреля женски лос в района на окръг Таос, където стада от животните пасат в обширни равнини, осеяни с угаснали вулкани.

Елиът планира да вземе пушка под наем и може би дори кон, за да отнесе лоса обратно до колата си след лова през ноември. "Искам да съм сигурен, че ще е чист, хуманен отстрел, доколкото е възможно, и да получа куп храна", казва той.

Ловни и риболовни агенции от Минесота до Ню Мексико съобщиха тази пролет за увеличаване на продажбите на разрешителни за лов или за заявленията за тях, или и двете.

През първата седмица на сезона в Индиана има 28-процентен скок на продажбите на разрешителни за отстрел на пуйки, тъй като ловците вероятно имат повече време да излязат в горите, каза Марти Бенсън, говорител на щатския департамент по природни ресурси.

Производителите на огнестрелни оръжия съобщиха за ръст в продажбите, а ФБР извърши през март 3,74 милиона проверки на лица, желаещи да притежават оръжие, което е месечен рекорд.

Това става след намаление от 225 000 в броя на ловците между 2016 и 2020 г., въз основа на данни за разрешителни на американската Служба за риба и диви животни. Това е спад от 2 процента, тъй като по-малко млади хора се занимават с тази дейност, казват застъпници на лова.

Ханк Форестър от Дружеството за качествено управление на популацията от елени ("Куолити диър мениджмънт асосиейшън"- Quality Deer Management Association) очаква активизиране, тъй като през март и април мнозина американци са видели за пръв път празни рафтове за месо в магазините за хранителни стоки.

"Хората започват да обмислят как да разчитат на себе си и откъде да дойде храната им", каза Форестър от групата за проучване на лова и обучение на ловци. "Всички сме родени ловци".

"Умствено прочистване"

Учителите Брайън ван Невъл и Натаниъл Еванс стават в 4 часа сутринта, за да се опитат да бъдат първите, отишли в гората около Таос на лов за диви пуйки.

Еванс, който е преподавател в средно училище, тази година е видял много повече хора, които дебнат мъжките птици (goblers).

Той е и градски съветник и не ловува само за храна, но и за да прочисти ума си в период, когато ръководи мерките на Таос срещу пандемията, а води и онлайн занятия.

"За мене беше изключително важно да съм в състояние да изляза сред природата и някак да прочистя ума си и просто да изляза на въздух. Наистина трябва да си на терен, да си тих и да слушаш", каза 38-годишният Еванс, който през април е застрелял 7,7-килограмова птица.

Някои щати като Вашингтон и Илинойс затвориха щатските землища докато вирусът се разпространяваше, като подтикнаха Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (National Rifle Association) да лобира пред губернаторите да ги оставят отворени и да позволят на хората да ловуват за храна.

Между 25 март и 26 април високопоставени представители във Вашингтон са издали 10 акта за бракониерство, сравнени с три за същия период на предходната година, съобщи департаментът за риба и дива животни.

"Добра идея"

42-годишната Нина Стафърд - строителен предприемач от Файетвил, щата Джорджия, е убила първия си елен през януари. Тя описва преживяното като "възбуждащо, вълнуващо и изпълнено с угризения заради елена".

"Коронавирусът ме накара единствено да поискам да бъда там и да продължавам да върша това, за да не усещам това чувство на паника откъде ще набавя следващото си ядене", каза Стафърд, която освен това отглежда плодове и зеленчуци.

Безспорно, наличните животински видове като дивата пуйка могат да издържат на наплива на ловци. Еколозите от Фонда за защита на дивата природа Майкъл Чембърлейн и Брет Колиър се опасяват, че намалаването на съществуващата популация от диви пуйки ще е по-рязко тази пролет.

Ловците на диви пуйки в управлявани от департамента райони в щата Джорджия са се увеличили с 47 процента тази година, в сравнение с 2019 г. докато птиците, убити през първите 23 дни на сезона, са се увеличили с 26 на сто, въпреки липсата на скорошно увеличение в броя на птиците.

Еколозите написаха това в съвместен доклад с университета в Джорджия и щатския университет в Луизиана, като цитираха предварителни данни на щатския департамент по природни ресурси.

Не всички щати са отчели увеличаване на заявленията за разрешителни за лов, като в Калифорния и Флорида има спад.

Все пак, едър дивеч като елените, наесен може да се окаже подложен на сходен натиск, тъй като ловците имат повече време да оползотворят докрай "лимита за отстрелян дивеч", който в случая с Джорджия е 12 животни, казаха еколозите.

Ловът на лосове в повечето щати е ограничен до едно животно на ловец, който получава разрешително в годишна лотария.

Елиът не вижда негативи в това да плати 60 долара за билет, който би му позволил да получи близо 91 килограма месо, ако намери женски лос.

"Не е заради това, което в момента става по света. Честно казано, не печеля толкова пари, така че това е просто добра идея", каза Елиът.