В последните години консумацията на месо се заклеймява като вредна както за нашето здраве, така и за околната среда. Причината - за да стигне то до нашата маса, във въздуха се отделят много вредни газове. А здравословната алтернатива пред нас - изхранване изцяло с растителни продукти.

Разбира се, в местото се съдържат редица полезни вещества, които са от съществено значение за здравето ни. И ако спрем да го консумираме, трябва да намерим правилните заместители. А това става все по-лесна задача.

"Фалшивото" месо са неговите веган алтернативи, които имат същата хранителна стойност, а всъщност успяват да го докарат и на вкус и на вид. В голяма част от веган "месото" се добавят и витамин B12, желязо и цинк, защото дефицитът им е често срещан при хората, които не консумират животински продукти.

Тези продукти най-често имитират всички вредни месни храни (като бургери или наденици), които е добре да избягваме, дори да не сме се отказали от месото. А най-големите им почитатели са милениалите, запалени по здравословното хранене.

Само тяхната консумация обаче не води до магически ефект, защото трябва да са част от нисковъглехидратна диета. Все пак, не едно и две проучвания показват, че замяната на месните продукти с бобови култури, ядки и други храни от растителен произход намалява риска от ранна смъртност и хронични заболявания, пише dir.bg, цитирайки New York Times.

Като основа на заместители на месото най-често се използва соята. Прибавят се растителни, а не животински протеини (от грах или ориз например), както и мазнини като кокосово масло, рапично или зеленчуково олио. Метилцелулозата пък е свързващо вещество от растителен произход, което гарантира консистенцията на веган месото за бургери например.

Сайтанът пък е друга интересна алтернативна на местните продукти, позната още като житно месо. Продуктът е съставен от пшеничен протеин, съдържа голямо количество белтъчини.

Приготвя се от пшеничено брашно и вода, които се замесват на тесто. Обработва се по различни начини, често се маринова предварително в соев сос. Сайтанът е готов за директна консумация, като може да се използва и в различни рецепти. Най-популярен е в Китай.

Именно там се наблюдава още по-голям бум на интереса към веган заместителите на месото. При повторното отваряне на ресторанти и заведения за бързо хранене след извънредното положение заради COVID-19, все повече китайци залагат на здравословното хранене с растителни продукти, предава BBC.

Дори в KFC са се принудили да разработят рецепта и да започнат да предлагат "фалшиви" пилешки хапки, за да отговорят на търсенето. Смята се, че това е тенденция, която тепърва ще се разпространява масово по целия свят.