Изказването на руския президент Владимир Путин от 24 август относно смъртта на финансиста от "Вагнер" Евгений Пригожин утвърди одобрената от Кремъл версия по въпроса, а руските правителствени служители, свързаните с Кремъл лица и руското информационно пространство продължиха да поддържат тази линия и на 25 август.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков зачеркна внушенията и твърденията, че Путин е замесен в смъртта на Пригожин, като ги нарече "абсолютна лъжа".

Това се казва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Песков заяви, че все още няма официални данни от съдебномедицинската експертиза за смъртта на Пригожин, и заяви, че през последните дни Путин не се е срещал с Пригожин в Кремъл.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров отрази някои от думите на Путин за Вагнер и Пригожин, като заяви, че Пригожин "несъмнено има голям принос" за руските военни усилия в Украйна.

Руското информационно пространство до голяма степен следваше одобрения от Кремъл разказ и продължава да се въздържа от свързване на Кремъл със самолетната катастрофа.

Някои видни представители на руското информационно пространство обаче се отклониха от установения от Путин разказ. Бившият телохранител на Путин и настоящ губернатор на Тулска област Алексей Дюмин заяви, че е възможно "да се простят грешки и дори малодушие, но никога предателство", и заяви, че Пригожин и основателят на "Вагнер Груп" Дмитрий Уткин не са "предатели".

Изявлението на Дюмин предполага, че въстанието на Вагнер от 24 юни всъщност не е било въстание. Някои руски източници сочат Дюмин като възможен заместник на руския министър на отбраната Сергей Шойгу след бунта, а Путин публично изтъкна, че Шойгу запазва доминираща позиция.

Командирът на руския батальон "Восток" Александър Ходаковски заяви на 25 август, че някои групи източници, с изключение на намиращия се в затвора яростен националист Игор Гиркин, се опитват да използват смъртта на Пригожин, за да дискредитират руските власти и да посеят нестабилност, и заяви, че тези заявени кампании за дискредитиране са признак за нестабилност в Русия.

Ходаковски призова за освобождаването на Гиркин след смъртта на Пригожин на 23 август с мотива, че са необходими повече (вероятно добри) хора, които да защитават Русия.

Официалният акаунт на Гиркин в Telegram публикува изявление от него чрез адвоката му на 24 август, в което Гиркин твърди, че самолетната катастрофа на Пригожин е показателна за задълбочаващите се вълнения в Русия - което отразява оплакването на Ходаковски.

Гиркин също така твърди, че "90-те години на миналия ХХ век се завръщат", намеквайки, че широкообхватните усилия на Путин да възстанови реда в Русия след хаоса и гангстеризма, последвали разпадането на Съветския съюз, са се провалили - директна атака срещу основен принцип на легитимността, за която претендира Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко направи изявление по повод смъртта на Пригожин на 25 август, което вероятно имаше за цел да балансира отношенията му с Кремъл и да запази вътрешния контрол, но също така беше в пряко противоречие с предишни негови изявления относно сделката, която е сключил между Кремъл и Пригожин. ISW неправилно прогнозира вчера, че Лукашенко ще се въздържи да говори публично за смъртта на Пригожин, за да избегне влошаване на слабото си положение в отношенията с Кремъл.

Вероятното желание на Лукашенко да запази впечатлението, че е суверенен лидер, изглежда е надделяло над всякакви подобни опасения. Лукашенко уверява, че "Вагнер" ще продължи да работи в Беларус съгласно системата, която той и Пригожин са изградили през последните месеци, и че 10 000 служители на "Вагнер" ще бъдат в страната до няколко дни.

Съобщава се, че през последните седмици контингентът на "Вагнер" в Беларус намалява, което вероятно се дължи на очевидно успешните усилия на Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) да отслабят "Вагнер".

Лукашенко директно отговори на сателитните снимки, показващи, че до една трета от палатките в лагера на "Вагнер" в Цел, Асиповичи, Беларус, са били демонтирани през предходния месец, и заяви, че служителите на "Вагнер" и Беларус са демонтирали само ненужните палатки, които не са били необходими за очаквания брой бойци на "Вагнер".

Изключително малко вероятно е в Беларус да пристигнат 10 000 бойци на "Вагнер", нито пък толкова много служители на "Вагнер" да са необходими като съветници и инструктори, които да помогнат на Лукашенко да изгради неуточнена беларуска "договорна армия".

Лукашенко редовно се опитва да се представи като суверенен лидер въпреки настоящата фактическа окупация на страната от страна на Русия и вероятно се надява да попречи на вътрешната си аудитория да възприеме почти сигурното убийство на Пригожин от страна на Путин като едностранно анулиране от страна на Кремъл на споразуменията, които той е сключил с "Вагнер".

Лукашенко разказа и за ролята си в преговорите, довели до споразумението, което сложи край на бунта на Вагнер от 24 юни. Лукашенко заявява, че в поредица от няколко телефонни разговора е предупредил Пригожин и Уткин, че продължаването на бунта ще доведе до смъртта им, като отново се представя за човека, убедил Пригожин да прекрати бунта.

Лукашенко вероятно се е надявал да подчертае първоначалната сделка и пристигането на "Вагнер" в Беларус като примери за способността му да взема решения на високо ниво в областта на сигурността извън диктата на Кремъл. Лукашенко подкрепи линията на Кремъл, че Путин няма абсолютно нищо общо с "инцидента" с Пригожин, отхвърли твърденията, че ракета е свалила самолета, и дори заяви, че е предупредил Пригожин чрез Путин за неуточнен опит за убийство.

Лукашенко се опита да се освободи от всякаква отговорност за това, че не е успял да защити Пригожин, като заяви, че гаранциите за безопасност никога не са били част от разговорите, които е водил с "Вагнер" и Кремъл.

На 27 юни обаче Лукашенко посочи, че Путин е "обещал" на Лукашенко и Пригожин, че Пригожин и "Вагнер" ще се ползват от неуточнени "гаранции за сигурност" в Беларус.

Financial Times съобщава за мрачното бъдеще на операциите на групата "Вагнер" в Африка след смъртта на Пригожин. Financial Times (FT) цитира запознати лица, според които неотдавнашното пътуване на Пригожин до Африка може да е имало за цел да попречи на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) да поеме контрола върху операциите на "Вагнер" в Африка.

Този доклад е в съответствие с предишната оценка на ISW, че Пригожин вероятно се е опитал да противодейства на усилията на руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл да отслабят и унищожат "Вагнер" след бунта.

FT съобщава, че дългогодишен познат на Пригожин е заявил, че операциите на "Вагнер" в Африка вероятно ще се затруднят без ръководството на Пригожин.

Източник на FT, близък до руското МО, заяви, че е малко вероятно руските военни да успеят да възпроизведат напълно операциите на "Вагнер" в Африка под ръководството на Пригожин, ако руското МО наистина поеме "Вагнер".

На 25 август украинските сили продължиха контраофанзивата край град Роботине в западната част на Запорожка област и според съобщенията напреднаха, докато руските военни блогъри изразиха загриженост от липсата на подкрепления и ротации на войски в района.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнени успехи по направленията на линията Новоданиловка-Новопокропивка (5-13 км южно от Орихив) и линията Мала Токмачка-Очеретувате (9-25 км югоизточно от Орихив).

Известен руски военен блогър изрази загриженост относно способността на изтощените от битката руски сили да се защитят от евентуални бъдещи подновени украински атаки край Роботине (10 км южно от Орихив) на фона на твърденията, че боевете са се прехвърлили към южната част на Роботине.

Военният блогър твърди, че много от руските военнослужещи, които се сражават край Роботине, са на фронта от началото на украинската контраофанзива и че тези части се борят с недостига на подкрепления на фронта.

Това твърдение подкрепя оценката на ISW, че руските сили, сражаващи се в района на западната Запорожка област, се защитават от украинските атаки от началото на контраофанзивата без ротация или значително подсилване.

Съобщенията за значителни загуби на руско подразделение при неадекватна подкрепа на неуточнен остров в делтата на река Днепър предизвикаха възмущение срещу руското военно командване в някои части на руското информационно пространство.

Руските военни блогъри разпространиха оплакване, за което се твърди, че е подадено от личния състав на руската 205-а мотострелкова бригада (49-а армия, Южен военен окръг), в което се твърди, че на остров в Херсонското направление подразделенията понасят значителни загуби под обстрела на украинската артилерия и че командирите игнорират призивите на личния състав за артилерийски подкрепа.

Личният състав твърди, че командир на рота се е опитал да евакуира подразделението си от острова, но висшите командири са спрели евакуацията, изпратили са командира и са уволнили други двама командири, които са подкрепили изтеглянето.

Руските военни блогъри бързо скочиха да критикуват руското военно командване, че не е успяло да реши системните проблеми сред руските сили на Херсонската фронтова линия, включително липсата на доставки и фронталните атаки срещу украинските позиции на източния бряг под силен артилерийски огън и без подкрепа.

Военните блогъри остро критикуваха руското командване, че не е поело отговорност и не е решило тези проблеми.

Преди това руското информационно пространство порица руското военно командване за подобни провали в борбата с ограниченото украинско присъствие край Антонивския мост на Херсонската фронтова линия в края на юни, а някои военни блогъри твърдяха, че тази широка критика е била единственият фактор, който е принудил руското военно командване да отстрани проблемите по това време.

Сегашният кръг от критики последва неотдавнашните оплаквания от неспособността да се реагира адекватно на ограниченото украинско присъствие на източния бряг на река Днепър и критиките, че руските власти така и не са предоставили обещаните лодки на руските сили в района.

На 25 август украински безпилотни самолети вероятно са нанесли удари по руски военен участък в окупирания Крим. Представителят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) Андрий Юсов заяви, че украинските дронове са се прицелили в базата на руската 126-а гвардейска бригада за брегова отбрана (Черноморски флот) край Перевалне, Симферополски район.

Ръководителят на Кримско-татарския ресурсен център Ескандър Бариев също така заяви, че жителите съобщават за експлозии в целия окупиран Крим, особено край Перевалне.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че украинските сили са изстреляли 42 безпилотни летателни апарата по цели в Крим, но руските системи за противовъздушна отбрана и електронна война (ЕВ) са свалили всичките 42 украински безпилотни летателни апарата.

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че това е най-мащабният украински удар с дронове през последните месеци.

Началникът на ГУР генерал-майор Кирил Буданов повтори на 24 август, че украинските сили имат възможност да нанесат удари по всяка част на окупирания Крим.

През нощта на 24 срещу 25 август руските сили нанесоха неуспешен ракетен и безпилотен удар по цели в Одеска област.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли две ракети Х-59, две ракети "Калибър" и един дрон "Шахед-136/131" и че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките пет снаряда.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че руските ракети са били насочени към град Одеса и пристанище в Одеска област.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук