Руските сили са направили забележителни промени в своето командване и контрол в Украйна, за да защитят командната инфраструктура и да подобрят обмена на информация, въпреки че разполагането на сили вероятно все още изостря проблемите с хоризонталната интеграция.

Заместник-директорът за анализи на Центъра за сигурност и нови технологии Магарита Конаев и сътрудникът Оуен Даниълс заявиха на 6 септември, че руските сили са преместили щабовете извън обсега на повечето украински ударни системи и са поставили предни командни пунктове под земята и зад силно защитени позиции.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Не е ясно дали руските сили са използвали тази по-защитена командна инфраструктура в цяла Украйна и до каква степен тези отбранителни усилия са попречили на продължаващата кампания за блокиране на Украйна.

Конаев и Даниълс заявиха, че руските сили са подобрили комуникацията между командните пунктове и частите на фронта чрез полагане на полеви кабели и използване на по-безопасни радиокомуникации. Royal United Services Insitute (RUSI) заяви на 4 септември, че руските сили също се опитват да подобрят сигналите чрез по-широко използване на базирани на приложени услуги, които изискват по-малко обучение.

Конаев и Даниелс отбелязаха, че сигналите на ниво батальон надолу все още често са некриптирани и че руският персонал все още често предава чувствителна информация през незащитени канали. Двамата заключиха, че руските сили все още са изправени пред предизвикателства при създаването на хоризонтално интегрирана командна структура за споделяне на информация между различни звена в реално време, предизвикателство, идентифицирано по-рано от руската армия, което е изострено от настоящата структура на руските сили в Украйна.

Групировката на руските сили в Украйна се състои както от редовни, така и от нередовни части, често разположени заедно и отделно от съответните им основни формирования, което допълнително усложнява усилията за хоризонтална интеграция на части. Руските сили в западната Запорожка област, например, се състоят по-специално от елементи на 58-ма общовойскова армия (Южен военен окръг), руските въздушнодесантни сили, спецназ, морска пехота, нередовни доброволчески батальони и бригади, съставени изцяло от мобилизиран персонал.

Руското командване вероятно се бори да споделя информация и да създаде общо командно пространство между тези силно разнородни сили, защитаващи се срещу украинските контраофанзивни операции.

Съобщава се, че ограниченията на артилерията в Украйна подтикват руската армия да ускори дългогодишните усилия за прилагане на доктрина за пожари, която дава приоритет на точността пред обема. Конаев и Даниелс заявиха, че руските сили са затегнали връзката между разузнавателните системи и артилерийските единици, за да подобрят точността на огъня, тъй като руските сили са изправени пред нарастващи ограничения върху способността си да използват масов непряк огън.

RUSI отбеляза на 4 септември, че руските командири удвояват необходимостта от приоритизиране на разработването на комплекс за разузнавателни пожари (RFC) поради оценката на съществуващата руска противопожарна доктрина, която силно разчита на голям обем пожари и предварително установени изчисления на плътността на огъня, необходима за постигане на определени ефекти, без надеждна система за бърза оценка на бойните щети е нежизнеспособна.

Руските сили отдавна се стремят да приложат концепцията за RFC преди нахлуването в Украйна през 2022 г., което налага руските сили да използват високоточни оръжия с голям обсег, свързани с разузнавателни данни в реално време и прецизно насочване, осигурено от разузнавателна и огнева посока център.

RUSI добави, че руските сили дават приоритет на точността на удара пред обема, тъй като им липсват боеприпаси за поддържане на масов индиректен огън, имат затруднения при транспортирането на голям обем боеприпаси до фронтовата линия и виждат намаляваща ефективност при масовите удари.

Също така се съобщава, че Русия увеличава производството на снаряди с лазерно насочване Krasnopol и дронове Lancet (безпилотни боеприпаси), за да повиши точността на огъня.

Руските части на фронта бързо се учат и въвеждат нововъведения, но способността им да приложат напълно желания RFC вероятно ще бъде ограничена от способността им да издават подобрени комуникационни системи - и да осигуряват необходимото обучение - на силите в битка.

Освен това се съобщава, че руските сили адаптират разполагането на комплекси за електронна война. Конаев и Даниелс заявиха, че руските сили са разпръснали своето разполагане на комплекси за РЕБ от пролетта на 2022 г. от концентрация от приблизително 10 комплекса за РЕБ на всеки 20 километра от фронтовата линия до 1 основна система за РЕБ на всеки 10 километра, с допълнителни поддържащи средства за РЕБ, разположени при необходимост. Разпръскването на тези активи за EW предполага, че руските сили са подобрили покритието, което осигурява един комплекс за EW, въпреки че Конаев и Даниелс отбелязаха, че системите все още имат проблеми с ограничено покритие и братоубийство на EW. RUSI заяви, че руските сили разпръскват системите Pole-21 и ги третират като системи за радиобрана за еднократна употреба, за да осигурят защита на широка зона от удари на украински дронове. Руски източници приписват по-конкретно превъзходните способности на руската РЕБ за подпомагане на успешната защита на руските сили срещу началото на украинската контраофанзива в Южна Украйна през юни. Конаев и Даниелс добавиха, че тези системи за радиоелектронна борба продължават да представляват предизвикателство за украинските дронове, предаващи информация за насочване и осигуряващи украински сигнали.

Съобщава се, че украинските сили са продължили да напредват на юг от Бахмут и на юг от Роботине в западната Запорожка област, но не са постигнали никакви потвърдени успехи на 8 септември. Украински военни служители съобщиха, че украинските сили продължават да напредват на юг от Бахмут и са постигнали успехи на юг от Роботине (10 км южно от Оригов).

Един руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали на север от Андриевка (9 км югозападно от Бахмут) и в Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут), въпреки че друг блогър отбеляза, че ситуацията в Клишчиевка в момента е неясна.

Руски източници също твърдят, че украинските сили са превзели позиции в северозападните покрайнини на Новомайорске (18 км югозападно от Велика Новосилка) на границата на Донецка и Запорожка област.

В нощта на 7 срещу 8 септември руските сили извършиха още една серия удари с безпилотни самолети Shahed-131/136, насочени към Одеска област. Украинският генерален щаб съобщи на 8 септември, че украинските сили са свалили 16 от 20 безпилотни самолета Shahed, които руските сили са изстреляли срещу зърнената и пристанищната инфраструктура в Одеска област.

Говорителят на украинското южно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските сили нанасят удари с дронове от Крим, за да заобиколят украинската противовъздушна отбрана. Хуменюк отбеляза също, че броят на безпилотните самолети, които руските сили са изстреляли, и маркировките върху дроновете показват, че Русия е установила вътрешно производство на безпилотни самолети.

ISW съобщи на 6 септември, че руските власти възнамеряват да разширят местното производство на дронове извън специалната икономическа зона Алабуга в Татарстан.

Говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат отбеляза, че руските сили може да увеличат честотата на ударите с дронове срещу Украйна.

Румънската информационна агенция Digi24 съобщи на 8 септември, че Румънският национален комитет за извънредни ситуации е упълномощил Генералния инспекторат за извънредни ситуации да издава предупредителни и алармени съобщения, когато в района има атаки от руски дронове.

Руският външен министър Сергей Лавров публично отхвърли предложение от секретариата на ООН, което отговаряше на много от заявените искания на Русия да се присъедини отново към Черноморската инициатива за зърно на 6 септември, което показва, че Кремъл или забавя връщането си към сделката за зърно в опит да извлече максимум отстъпки от Запада или няма никакво намерение да се връща към зърнената сделка. На 6 септември Лавров заяви, че руското правителство е получило писмо от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предлагащо няколко отстъпки в замяна на възобновяване на сделката за зърно.

Лавров заяви, че отстъпките в писмото включват: повторно свързване към SWIFT за дъщерно дружество на Руската земеделска банка в Люксембург в рамките на 30 дни, създаване на застрахователна платформа за руски товари и кораби срещу украински удари в Азовско и Черно море; деблокирането на руски активи за производство на торове в ЕС и одобрението руските кораби, превозващи храна и торове, да акостират в европейските пристанища.

Лавров публично отхвърли предложението на секретариата на ООН като "заобиколно решение", което не създава реално решение на проблема.

Гутериш заяви на 7 септември, че ООН е "активно ангажирана" в опитите за подобряване на руския износ на зърно и торове, за да убеди Москва да позволи безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

"Ройтерс" потвърди съществуването на писмото и съдържанието му на 8 септември.

Писмото на ООН по-специално предлага отстъпки за повечето от изразените по-рано руски искания, с изключение на подновяването на операциите за тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, както Лавров отбеляза на 6 септември.

ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно разглежда Черноморската инициатива за зърно като един от малкото си останали пътища за влияние срещу Запада и се е оттеглил от сделката и е участвал в ескалираща реторика, за да извлече обширни отстъпки.

Руският президент Владимир Путин повтори шаблонната реторика, оправдаваща настоящата война в Украйна, докато отбелязваше съветска военна победа по време на Втората световна война на 8 септември. Путин заяви, че войниците от милициите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) са наследили тяхната смелост и издръжливостта на предците, които се сражаваха, за да си възвърнат Донбас през Втората световна война и засилиха наратива, лъжливо представящ сегашното украинско правителство като "нацисти".

Речта на Путин от 8 септември е продължение на реториката от речта му от 5 септември, в която се позовава на паметта за значителни съветски военни победи, за да се поставят идеологически условия за продължителни военни усилия.

Руското министерство на външните работи (МВнР) директно отговори на неотдавнашните индикации, че арменското правителство може да поставя под съмнение своите десетилетни отношения в областта на сигурността с Русия. Руското МВнР заяви на 8 септември, че е забелязало съмнения в арменските официални кръгове и политическия елит относно арменските двустранни връзки с Русия, тристранните руско-арменско-азербайджански връзки и връзките с доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). МВнР твърди, че арменското ръководство е извършило "неприятелски действия", включително индикатори, които ISW идентифицира наскоро: предоставянето на хуманитарна помощ на Украйна, посещението на съпругата на арменския премиер Никол Пашинян Анна Акопян за доставка на хуманитарна помощ на Украйна и решението на Армения да бъде домакин на съвместни военни учения със Съединените щати. МВнР също така разкритикува арменското ръководство за ратифицирането на Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) и заяви, че е отправило официален протест към арменския посланик в Русия Вагаршак Арутюнян в отговор на тези "неприятелски действия".

Директният отговор на МВнР на тези събития показва, че руският гняв от индикациите за арменско недоволство от руските гаранции за сигурност не е ограничен до руското ултранационалистическо информационно пространство, а включва руското правителство.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността на 7 септември, предоставяйки на Украйна военно оборудване на стойност 600 милиона долара. Министерството на отбраната съобщи, че пакетът включва: оборудване за поддържане на системите за противовъздушна отбрана на Украйна, допълнителни боеприпаси за системите HIMARS, 105 мм артилерийски снаряди, оборудване за електронна война и противоелектронна борба, разрушителни боеприпаси за разчистване на препятствия, оборудване за разчистване на мини и поддръжка и оборудване за дейности по обучение, поддръжка и поддържане.

Неизвестни руски актьори може да помагат на руски служители да цензурират руски мили блогъри, които преди това са критикували военните усилия на Кремъл в Украйна. Поддръжниците на затворения бивш руски офицер и ултранационалист Игор Гиркин разшириха призива на руски милблогър и военнослужещ Михаил Полинков, който твърди, че неизвестни лица са хакнали и откраднали достъпа до неговия канал в Telegram. Полинков твърди, че тези хакери са започнали да се представят за него и пишат публикации в социалните медии, които противоречат на неговите мнения. Полинков добави, че хакерите също са публикували публикация, атакуваща друг виден блогър (който се застъпва за правата на ветерани), не са посочили много от популярните му публикации и се опитват да намерят информация, за да изнудват него и неговите партньори. Полинков твърди, че тези хакери не са обикновени крадци, които се опитват да измамят аудиторията му за пари, а вместо това са хора, които не са съгласни с неговата критика към Кремъл. ISW наскоро наблюдава няколко репресии срещу руски ултранационалистически ветерани, които последователно критикуваха Кремъл, вероятно като част от централизирано усилие да заглушат някои критични гласове на блогъри.

Руските и украинските сили участваха в ограничени сблъсъци в западната Донецка област на 8 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руски наземни атаки южно от Пречистивка (35 км югозападно от град Донецк). Руски блогър твърди, че части от руската 36-та мотострелкова бригада (29-та общовойскова армия, Източен военен окръг) са отблъснали украинска сила с размер на взвод североизточно от Микилске (27 км югозападно от град Донецк).

Руски източници твърдят, че украинските сили са засилили настъпателните операции и са напреднали по границата на Донецка и Запорожка област на 8 септември. Руските блогери твърдят, че украинските сили са засилили настъпателните операции по линията Новодонецке-Новомайорске (12 до 18 км югозападно от Велика Новосилка), а един блогър твърди, че украинските сили са превзели позиции в северозападните покрайнини на Новомайорске.

Някои руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските опити да пресекат река Шайтанка непосредствено североизточно от линията Новодонецке-Новомайорске. Руският батальон "Восток" твърди, че украинските и руските сили са разменили контрол над някои позиции в района и че боевете са концентрирани до голяма степен в покрайнините на неопределено селище (вероятно се отнася до Новомайорске).

Руски и украински източници направиха различни конкуриращи се твърдения относно степента на украинска активност на фона на докладваното украинско настъпление в западната Запорожка област на 8 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали неуточнени успехи на юг от Роботине (10 км южно от Оригов).

Някои руски източници, включително доброволческите батальони "Щурм Осетия" и "Алания", отбраняващи се в западната Запорожка област, твърдят, че украинските сили са извършили "тактическа пауза" в района на Роботине през предния ден, за да се прегрупират. Други руски източници твърдят, че малки групи украински сили са извършили неуспешни механизирани и бронирани атаки срещу Роботине сутринта на 8 септември.

Някои руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), твърдят, че руските сили са отблъснали украинските атаки близо до Вербове (20 км югоизточно от Оригов) от северозапад и Новопокропивка (16 км югоизточно от Оригов) от изток.

Украински служител посочи, че украинските операции в Херсонска област може да принудят руските сили да изтеглят резерви от окупирания Крим. Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските сили претърпяват значителни загуби на персонал и оборудване от украинските контрабатарейни действия в Херсонска област, което ограничава тяхната бойна ефективност и вероятно принуждава руските сили да изтеглят резерви, действащи в момента в Крим.

Руски източници твърдят, че руските сили продължават да отговарят на украинските нападения в делтата на река Днепър. Руски блогър твърди, че руските сили са изтласкали малка украинска група от остров Козацки (западно от Нова Каховка) след по-ранни съобщения за кацане на украински сили на острова на 7 септември.

Друг блогър заяви на 8 септември, че боевете продължават на островите в делтата на река Днепър и че руските сили са отблъснали друг украински десант на остров срещу Нова Каховка.

New York Times (NYT) — цитирайки западни, африкански и руски източници — съобщи, че руските разузнавателни структури се състезават за контрол над активите и операциите на групата "Вагнер" в Африка. Неназовани западни служители заявиха, че руското външно разузнаване и главното управление на руския генерален щаб се опитват да поемат ключови аспекти от операциите на финансиста на "Вагнер" Евгений Пригожин в Африка и информационното пространство.

Двама анонимни цитирани служители отбелязаха кой вероятно ще поеме пропагандата и дезинформационните канали на "Вагнер", които Русия е използвала за насочване към чужди държави, докато руското Министерство на отбраната (МО) и ГРУ ще поемат операциите на "Вагнер" в чужбина. Западни служители заявиха, че генерал от ГРУ Андрей Аверянов (според сведенията командир на звено 29155 на ГРУ, което според сведенията е отговорно за международни убийства и дестабилизация) е вероятният кандидат да наблюдава някои от операциите на "Вагнер" като част от развиваща се система, която включва множество частни компании.

NYT също така съобщи, че повечето сили на "Вагнер" са останали в Африка въпреки част от персонала, разположен в Украйна в началото на пълномащабната инвазия на Русия, а френското разузнаване изчисли, че 4000 души от персонала на "Вагнер" вече са разположени в Африка.

Руските блогъри продължиха да критикуват руското военно командване, че не успя да защити адекватно руските летища от удари с дронове. Руски блогъри разшириха кадри от 7 септември и 8 септември, които показват, че руските сили са поставили гуми върху военни самолети, вероятно за да защитят самолета от удари с дронове.

Един блогър твърди, че руските командири са издали заповед за защита на руските самолети, без да разполагат с необходимата инфраструктура или средства за това. Блогър, свързан с Кремъл, осмива твърденията на Кремъл, че Русия е построила 16 болници за два месеца, за да се справи с пандемията от COVID-19 през 2020 г., но не може да строи хангари.

Руското МО продължава да полага усилия за подобряване на руската отбранителна индустриална база в подкрепа на военните усилия. Руски блогър съобщи, че руският машиностроителен завод "Курганмашзавод" е изпратил на руското МО поредната партида нови и ремонтирани руски бойни машини на пехотата БМП-3.

Милблогърът твърди, че "Курганмашзавод", включително заводът му във Волгоград, вече са надхвърлили обема на бойните машини, произведени през 2022 г. със 120 процента за осем месеца. Блогърът твърди, че "Курганмашзавод" също така произвежда 30 пъти повече комплекти за допълнителна защита (включително решетки и бронирани екрани) през 2023 г., отколкото през 2022 г. Руско опозиционно издание обаче съобщи, че руската каучукова индустрия не може да произведе достатъчно каучук, за да замени износените гуми.

Съобщава се, че кубински служители са арестували 17 лица по обвинения, свързани с група за трафик на хора, която е примамвала кубински мъже да служат в руските въоръжени сили.

Служителят на кубинското вътрешно министерство Сезар Родригес заяви, че лидерът на групата е разчитал на двама души, живеещи на острова, за да вербуват кубинци да се бият в Украйна.

Руският кабинет на министрите одобри на 8 септември опростена процедура за издаване на свидетелства за смърт и изчезнали лица на руски военнослужещи, воюващи в Украйна.

Новата процедура ще позволи на военните командири да издават тези удостоверения, въпреки че досега се изискваше от медицински специалисти да предоставят такива документи. Руските военни командири ще трябва да докладват за смъртта на военнослужещи в руските регистрационни служби, което би позволило на роднините да получават финансова подкрепа по-бързо - често срещано оплакване на семействата на загинали руски военнослужещи по време на войната в Украйна.

Търговски пътнически самолет, свързан с IRGC, излетя до окупирания от Русия Крим на 7 септември, вероятно за да прехвърли военни материали и/или персонал на руските сили там. Пътническият самолет се управлява от Pouya Air, която Съединените щати и Европейският съюз са санкционирали за прехвърляне на военни материали в Близкия изток от името на IRGC.

Pouya Air отрече, че самолетът е бил в Крим и е "помагал на руските сили".

Украинската армия обвини Русия, че използва полигона Чауба в Крим, за да изстреля ирански дронове Шахед-131 и -136 срещу украински цели. Полетът до Крим е особено забележителен, като се има предвид, че израелските и украинските медии съобщиха, че Русия е имала "логистични проблеми" при транспортирането на ирански дронове от Близкия изток до фронтовите линии в Украйна. Иран помага за изграждането на фабрика за производство на дронове в Русия, за да разреши този проблем, но не се очаква фабриката да бъде завършена поне до началото на 2024 г.

Полетът на Pouya Air до Крим идва, след като IRGC и ливанската Хизбула обучиха руските сили в Сирия как да управляват ирански дронове на 31 август, за което по-рано беше докладван проектът за критични заплахи (CTP) на American Enterprise Institute.

Руските окупационни служители продължават да провеждат незаконни регионални избори в окупирана Украйна. Руските окупационни власти в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области обявиха началото на личното гласуване в окупираните територии на 8 септември.

Украинският генерален щаб съобщи, че допълнителни части на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са пристигнали в окупирания град Донецк, за да наблюдават регионалните избори. Украинският генерален щаб също съобщи, че руски и беларуски пропагандисти са пристигнали в окупираните територии, за да отразяват положително руските избори. Украинският генерален щаб също съобщи, че членове на руската "избирателна комисия", придружени от руски полицаи и сили, посещават местните жители и ги принуждават да подписват бюлетини.

Руските окупационни служители рекламираха безплатна храна близо до избирателните секции в окупираната Херсонска област, а Украинският център за съпротива по-рано съобщи, че руските окупационни власти използват безплатна храна, за да увеличат избирателната активност.

Руските служители продължават насилствено да преместват украински деца от окупирани територии в Русия под прикритието на медицинско лечение. Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова заяви, че руските власти са транспортирали две деца от сиропиталището Шахтарске в окупираната Донецка област в Москва за лечение и рехабилитация.

Комисарят на украинската Върховна рада по правата на човека Дмитро Лубинец съобщи, че Украйна е върнала у дома девет украински деца от Русия и отбеляза, че Русия е затворила някои от тези деца, след като ги е обвинила в поставяне на експлозив на мост.

Руските окупационни служители продължават да интегрират окупационни образователни съоръжения в руската образователна система. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник обяви на 8 септември, че ЛНР, базираният в Москва Национален изследователски университет Висше училище по икономика и университетите на ЛНР са подписали споразумение за по-нататъшно интегриране на окупираната Луганска област в руската образователна сфера.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук