Сателитни снимки на авиобаза Дягилево показват два бомбардировача, които може да имат козирки. Според експерти те са монтирани над резерворите - най-уязвимото място за атаки.

След удари с дронове по руски стратегически бомбардировачи Ту-22М3, те могат да бъдат оборудвани с решетки за защита от дронове. Това съобщава OSINT анализаторът MT_Anderson в X (бивш Twitter), пише Фокус.

На сателитна снимка от Дягилево от 29 август са заснети следните самолети:

Ту-95 - 3 бр.;
Ту-22 - 6 бр.;
Ил-76 - 12 бр.;
вероятно Су-30 - 4 бр.

удар по авиации рф

„Много подобно на някакъв вид „камуфлаж“ или защита срещу дронове на 2 Ту-22 в Дягилево“, отбелязва анализаторът.

По-рано Ту-95 е бил забелязан с камуфлаж, който трябва да заблуди крилати ракети, които използват цифрово изображение на самолет в крайния етап на полета.

стратегические бомбардировщики рф

Defense Express добавя, че ако изображенията наистина са "козирки" от атаки с дронове, тогава дизайнът трябва да може да се сваля. В противен случай той ще има отрицателен план за характеристиките на бомбардировача.

Ако сравним мястото на вероятното местоположение на "козирката" с дизайна на самолета, тогава тя вероятно покрива резервоарите за гориво. Те са най-уязвимата точка на вражеските самолети за атаки с дронове. Подобна стъпка в Руската федерация може да бъде принудена да предприеме поради липсата на защита на летищата. Руските блогъри постоянно пишат за това.

На 22 август медиите писаха, че в резултат на атаката срещу базите Солци и Шайковка са унищожени и повредени 4 стратегически бомбардировача Ту-22М3.

На 21 август ISW писа, че ударите на UAF по стратегическата авиация понижават морала на въоръжените сили на РФ.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук