Изглежда, че прекомерната зависимост на групата "Вагнер" от затворници в наказателните колонии има все по-големи последици за бойните способности на частната армия на Пригожин.

Ръководителят на независимата руска правозащитна организация "Русия зад решетките" Олга Романова заяви на 23 януари, че от оценените 50 000 затворници, които Вагнер е набрал, само 10 000 се сражават на фронтовете в Украйна поради високия процент на жертви, капитулации и дезертьорство.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Организацията не може да потвърди независимо тези данни, но те са много правдоподобни, като се има предвид моделът на Вагнер за използване на затворници като пушечно месо в настъпателни операции.

Моделът, който Вагнер, според сведенията, използва, като запазва висококвалифицираните си дългогодишни наемници като лидери и елементи от типа на специалните сили върху маса необучени затворници, също води до високи бойни загуби, капитулации и дезертьорства.

Целта на Групата "Вагнер" да намали загубите сред наемниците си, които не са осъдени, вероятно подкопава способността ѝ да запази и използва ефективно голямата маса от осъдени в огромен мащаб и във времето.

ISW вече е съобщавала за случаи, в които роднини на бойци от групата "Вагнер" получават празни ковчези, след като им е съобщено, че близките им са загинали в Украйна, което предполага, че "Вагнер" не разполага с основна административна и бюрократична инфраструктура за проследяване и представяне на собствените си загуби, което добавя допълнителна достоверност към оценката на "Русия зад решетките".

Украинското разузнаване прецени, че руските сили се подготвят за настъпление през пролетта или началото на лятото на 2023 г., което отчасти потвърждава постоянната оценка на ISW, че руските войски могат да предприемат решителни действия през следващите месеци.

Представителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Вадим Скибицки заяви на 20 януари, че пролетта и началото на лятото на 2023 г. ще бъдат решаващи във войната, и потвърди, че ГРУ е наблюдавало индикатори, че руските войски се прегрупират в подготовка за "голямо настъпление" в Донецка и Луганска област.

ISW вече оцени, че руските сили може би се подготвят за решително усилие (с настъпателен или отбранителен характер) в Луганска област и наблюдава пренасочване на конвенционални сили, като например елементи на ВДВ (ВДВ), към оста Сватово-Кремина след руското изтегляне от Херсонска област.

ISW също така твърди, че е много малко вероятно руските сили да планират да подновят нова офанзива в Северна Украйна откъм Беларус. Оценките на Скибицки до голяма степен подкрепят текущите прогнози на ISW за руските намерения през първата половина на 2023 г. и подчертават продължаващата необходимост от подкрепа от страна на западните партньори, за да се гарантира, че Украйна няма да загуби инициативата в полза на подновена руска офанзивна операция.

Вадим Скибицки също така повтори, че е малко вероятно руските сили да започнат нападение от Беларус или в Южна Украйна.

Русия продължава да задълбочава военните и икономическите си отношения с Иран, като се опитва да заобиколи взаимноизгодните санкции.

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин се срещна с председателя на иранския парламент Мохамед Багер Галибаф и иранския президент Ебрахим Раиси в Техеран на 23 януари, за да разшири усилията за двустранно сътрудничество.

Източници от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) допълнително спекулираха за по-нататъшни усилия за военно сътрудничество между Техеран и Москва. Свързаното с КСИР издание Tasnim News публикува редакционна статия, в която се твърди, че руско-иранското споразумение за съвместно производство може да позволи на Иран да получи руски бойни хеликоптери Ми-28 и Ка-52. И Техеран, и Москва вероятно търсят тези споразумения, за да намалят натиска на санкциите, наложени им от САЩ.

Основни изводи

Украинското разузнаване прецени, че руските сили се подготвят за настъпление през пролетта или началото на лятото на 2023 г., което отчасти потвърждава постоянната оценка на ISW, че руските войски могат да предприемат решителни действия през следващите месеци.

Изглежда, че прекомерната зависимост на Групата "Вагнер" от набирането на военнослужещи от наказателните колонии има все по-големи последици за бойния капацитет на "Вагнер".

Русия продължава да задълбочава военните и икономическите си отношения с Иран в стремежа си да участва във взаимноизгодно заобикаляне на санкциите.

Руските сили продължават ограничени контраатаки за възвръщане на загубените позиции по линията Сватово-Кремина.

Украинските сили нанесоха удари по руски райони за съсредоточаване в окупираната Луганска област.

Руските сили продължиха сухопътните атаки около Бахмут и в западните покрайнини на град Донецк.

Руските сили вероятно са провели неуспешна настъпателна операция в Запорожка област през последните 72 часа.

Руските сили не са постигнали никакви потвърдени териториални придобивки в Запорожка област въпреки продължаващите твърдения на един от руските окупационни служители. Окупационният служител може да прокарва разказ за руски тактически успехи в Запорожка област, за да генерира положителни разкази, които да отвлекат вниманието на руснаците от липсата на обещан напредък в Бахмут.

Усилията на Кремъл да професионализира руските въоръжени сили продължават да предизвикват критики сред поддръжниците на новите руски паралелни военни структури.

Руските официални лица и окупационните власти продължават да полагат усилия за интегриране на окупираните територии в руската социална, административна и политическа система и за потискане на партизанското несъгласие в окупираните райони.

Основни изводи

  • Украинското разузнаване прецени, че руските сили се подготвят за настъпление през пролетта или началото на лятото на 2023 г., което отчасти потвърждава постоянната оценка на ISW, че руските войски могат да предприемат решителни действия през следващите месеци.
  • Изглежда, че прекомерната зависимост на Групата "Вагнер" от набирането на военнослужещи от наказателните колонии има все по-големи последици за бойния капацитет на "Вагнер".
  • Русия продължава да задълбочава военните и икономическите си отношения с Иран в стремежа си да участва във взаимноизгодно заобикаляне на санкциите.
  • Руските сили продължават ограничени контраатаки за възвръщане на загубените позиции по линията Сватово-Кремина.
  • Украинските сили нанесоха удари по руски райони за съсредоточаване в окупираната Луганска област.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки около Бахмут и в западните покрайнини на град Донецк.
  • Руските сили вероятно са провели неуспешна настъпателна операция в Запорожка област през последните 72 часа.
  • Руските сили не са постигнали никакви потвърдени териториални придобивки в Запорожка област въпреки продължаващите твърдения на един от руските окупационни служители. Окупационният служител може да прокарва разказ за руски тактически успехи в Запорожка област, за да генерира положителни разкази, които да отвлекат вниманието на руснаците от липсата на обещан напредък в Бахмут.
  • Усилията на Кремъл да професионализира руските въоръжени сили продължават да предизвикват критики сред поддръжниците на новите руски паралелни военни структури.
  • Руските официални лица и окупационните власти продължават да полагат усилия за интегриране на окупираните територии в руската социална, административна и политическа система и за потискане на партизанското несъгласие в окупираните райони.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук