Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров продължава да обявява участието на чеченските бойци във войната в Украйна на явно религиозна основа, като по този начин изгражда своята репутация и репутацията на своята властова база.

Това пише в новата сводка на "Института за изследване на войната" (ISW). 

Kадиров отговори на неотдавнашния списък с насоки за стандарти за поддържане на външния вид в руската армия и отбеляза, че мнозинството от чеченските бойци носят бради в съответствие с ислямските изисквания.

Също така той отбеляза със задоволство,че неговите чеченски бойци са отговорни за големите победи в Мариупол, Северодонецк и Лисичанск.

Кадиров постави под съмнение обосновките на руското Министерство на отбраната (МО) за тези насоки и каза, че те ще деморализират бойците, които "водят свещена война".

Кадиров допълнително разшири проповедта, изнесена от чеченския теолог Магомед Хитанаев на 20 януари, в която се твърди, че "специалната военна операция" в Украйна има за цел да изкорени украинския "сатанизъм".

Кадиров многократно е оправдавал участието на чеченските бойци във войната на ясно религиозни основания, като по този начин се представя като защитник на мюсюлманските бойци и преодолява пропастта между чеченските сили и това, че руският президент Владимир Путин определя войната на религиозни и морални основания.

Кадиров също така публикува на 20 януари снимки на група чеченски богослови, завършващи обучението си в руския университет за специални сили в Грозни, Чечня, и отбеляза, че над 300 кадии (магистрати и съдии, които прилагат законите на шариата) и имами планират да преминат през подобни обучение и разполагане в Украйна.

Фактът, че се предполага, че те ще бъдат включени в чеченските части, които се разгръщат в Украйна, е забележителен, тъй като кадиите обикновено изпълняват съдебна роля по наказателни и граждански дела. 

Тяхното присъствие в Украйна може да предполага, че Кадиров възнамерява те да изпълняват основна управленска функция в завзетите територии.

ISW по-рано вече коментира усилията на Кадиров да позиционира себе си и своята чеченска силова база като паралелна и допълваща структура на конвенционалните руски въоръжени сили.

Кадиров може да се надява да използва кадии и имами в Украйна, за да създаде социални условия за дългосрочно презаселване на мюсюлманско население от Кавказ в окупираните райони на Украйна, въпреки че няма независими доказателства за подобни планове.

Групата "Вагнер" изглежда се бори да се представи като ефективна паралелна военна структура, като по този начин все повече се доказва като паразитно паравоенно образувание.

Руската опозиционна телевизия "Дожд" съобщи на 20 януари, че жена, чийто съпруг според съобщенията е загинал, биейки се с "Вагнер" в Украйна, е получила запечатания ковчег на съпруга си, смъртния акт и медала на честта. Тя е извършила погребението, преди да разбере, че съпругът ѝ всъщност е жив и се намира в украински арест.

Телевизията твърди, че е събрала много подобни истории и че представителите на групата по същество са сплашвали членовете на семейството да не проверяват ковчезите, за да потвърдят смъртта на техните роднини.

Депутатът от Московската Дума Евгений Ступин отбеляза в тази връзка призивите, които е получил от избиратели, които твърдят, че след като техните роднини са подписали договори с "Вагнер" и са изпратени в Украйна, те са престанали да се чуват напълно с роднините си.

Тези доклади предполагат, че на групата липсват основни административни органи, за да поддържат записи на отделните военнослужещи и да комуникират правилно с властите. Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин по ирония на съдбата се постара да критикува руското министерство на отбраната (МО), което той обвини, че е неспособно точно по тези начини.

Групата Вагнер може допълнително да разчита на руското МО за използването на военни активи на фронтовата линия. 

Използването на тези активи, особено на авиационни активи като Су-25, предполага, че Вагнер работи с руското МО за достъп и управление на тези системи.

Въпреки че военнослужещите на Wagner могат да управляват тези системи независимо, те вероятно ще продължат да разчитат на Министерството на отбраната за логистична подкрепа и функции по поддръжка.

Взети в съчетание с докладите за широко разпространени административни и комуникационни пропуски в редиците на Вагнер, използването на оборудване на Министерството на отбраната предполага, че "Вагнер" функционира повече като паразит, прикрепен към руските въоръжени сили, отколкото като напълно самостоятелна, полудържавна организация.

Американското разузнаване потвърди съперничеството между руското Министерство на отбраната (MO) и "Вагнер" на 20 януари. Координаторът по национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби заяви, че се образува разрив между Пригожин и руското МО в резултат на продължаващо съперничество между конвенционалните руски сили и наемниците на Вагнер в Украйна.

Кърби добави, че "Вагнер" се превръща в съперничещ център на властта на руската армия и други руски министерства" със своята групировка, състояща се от 40 000 затворници и 10 000 контрактори.

ISW продължава да следи развитието на конфликта между Вагнер и руското МО в информационното пространство, като руското МО отново умишлено избягва директно да признае участието на войските на Вагнер в превземането на Клишчиевка, Донецка област, на 19 януари.

Кремъл вероятно засилва усилията си да представи инвазията на Русия в Украйна като екзистенциална война, за да създаде информационни условия за продължителна война в Украйна.

Руски и социални медийни източници разпространиха снимки на 19 и 20 януари, показващи руски служители да инсталират системи за противовъздушна отбрана на покрива на сградата на руското министерство на отбраната в Москва и на други места близо до града.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира снимките, а депутатът от Държавната дума Евгений Лебедев ги определи като фалшиви. Някои руски блогъри отговориха със задоволство, че жителите на Москва най-накрая ще разберат, че Русия е въвлечена в тежка война в Украйна.

Кремъл вероятно е разположил системите за противовъздушна отбрана в Москва, за да генерира провокативни снимки, които представят войната като по-заплашителна за руската общественост.

Малко вероятно е обаче Кремъл да вярва, че Украйна ще се насочи към Москва и вероятно е участвала в тази показна игра, за да подкрепи засилващите се информационни операции, за да подготви руското вътрешно информационно пространство за продължителна война в Украйна и нови жертви.

Тази демонстрация вероятно също е част от нововъзникващата информационна операция за контекстуализиране на войната в Украйна в руския мит за Великата отечествена война, което вероятно има за цел да увеличи руската подкрепа за военните усилия и по-нататъшната мобилизация чрез абсурдно представяне на Украйна като заплашваща Москва и останалата част от сърцето на Русия по начин, по който нацистка Германия направи по време на инвазията си в Съветския съюз.

Известни руски блогъри твърдят, че руският президент Владимир Путин смени командващия руските ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински с първия заместник-началник на Руската генералщабна академия генерал-лейтенант Олег Макаревич на 20 януари.

Руското министерство на отбраната (МО) все още не е потвърдило уволнението на Теплински, нито е потвърдило назначаването на Макаревич.

Теплински смени бившия командир на руските ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков в средата на юни 2022 г., както ISW съобщи по-рано. Теплински посети тиловите райони на източния (ляв) бряг на Херсонска област в края на декември.

Кремъл продължава да насърчава информационни операции, заплашващи ескалация заради западната военна помощ за Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 20 януари, че ако западните министри на отбраната решат да предоставят на Украйна тежки танкове на срещата си във военновъздушната база Рамщайн в Германия, това само ще "добави проблеми за Украйна и украинския народ".

Кремъл се стреми да подкопае желанието на Запада да предложи помощ на Украйна, като подклажда страхове от ескалация, независимо дали между Русия и Запада или от войната в самата Украйна, която Русия не може да осъществи. Кремъл вероятно ще продължи да отговаря на западните разговори за по-нататъшна военна помощ за Украйна с неясни заплахи за ескалация, които нямат съответни действия.

Руският президент Валдимир Путин уволни помощник-секретаря на Съвета за сигурност на Русия Алексей Павлов на 20 януари, вероятно в отговор на антисемитските коментари на Павлов през есента на 2022 г. Павлов е служил като подчинен на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев от 2009 г. насам.

Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи, че Павлов уволнението е във връзка с получаването му на нова неуточнена длъжност, но не предоставя график за следващото му назначение.

Уволнението на Павлов обаче вероятно е свързано с неговите широко разпространени коментари относно необходимостта да се "десатанизира" Украйна в московското държавно издание Argumenty I Fakty през октомври 2022 г.

Павлов заяви, че има нужда от "десатанизация", тъй като в Украйна има много религиозни култове след украинската Революция на достойнството през 2014 г., като хасидските евреи.

Антисемитското изявление на Павлов предизвика критики от руския хасидски равин Берел Лузар и принуди Патрушев да се извини, обещавайки, че ще предприеме подходящи мерки за дисциплиниране на автора на статията.

Не е ясно защо Патрушев или Путин са чакали толкова дълго, за да предприемат действия.

Руски официални лица и източници продължават да посочват, че мерките за мобилизация продължават, въпреки многобройните твърдения, че руската мобилизация е официално приключила.

Депутатът от Псковска област Артур Гайдук подаде искане до руския президент Владимир Путин да издаде заповед за официално прекратяване на мобилизацията, на което администрацията на руския президент заяви, че първоначалният указ на Путин за частична мобилизация продължава да е в сила.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че първоначалната заповед за мобилизация продължава да е в сила поради "юридическа характеристика" и призова руснаците да се съсредоточат върху изявленията на Путин относно мобилизацията, а не върху юридическите технически подробности за продължаването на силата на заповедта за мобилизация.

Местен канал в Telegram освен това съобщи за продължаващите тайни мобилизационни практики в Пермския край и заяви, че военните служби тихомълком изпращат пет до седем души в центрове за обучение всяка седмица, за да попълнят мобилизираните отряди, без да сеят паника сред местното население чрез провеждане на масови мобилизации.

Друг руски източник съобщи, че Уралският федерален университет е назначил служители на университета в края на декември да отговарят за разпространението на призовките за мобилизация на студентите и служителите в мобилизационния резерв, което показва, че инфраструктурата на университета продължава тайни мерки за мобилизация.

Руските органи за мобилизация продължават да се сблъскват с бюрократични предизвикателства, за да форсират усилията за генериране. Руски военен кореспондент публикува на 20 януари кадри от интервю на доброволци от базирания в Чебаркул 6-ти танков полк от 90-та танкова дивизия на Централния военен окръг, действащ в района на Сватово в Луганска област.

Съобщава се, че доброволците са пристигнали в зоната на бойните действия през октомври и са получили плащане от 9 000 рубли (приблизително 131 долара) през октомври и 19 000 рубли (приблизително 287 долара) през ноември, но не са получили обещаните си заплати извън двете плащания.

Доброволците очевидно не са получили плащанията си, тъй като документите им твърдят, че все още са на полигони в Чебаркул, което също означава, че не могат да бъдат регистрирани като ранени или загинали в действие, тъй като тяхното разполагане не е официално признато.

Руска медия съобщи за случая с 31 мобилизирани новобранци от Краснодарски край, които са класифицирани като негодни за служба, но все още получават заплати от 180 000 рубли на месец, тъй като руската военна бюрокрация не знае как да отмени техните заповеди за мобилизация или да се справи с ситуация.

Кремъл продължава усилията си да съживи своята отбранителна индустриална база в нереалистични срокове, като същевременно се опитва да заобиколи наложените от Запада санкции.

Руският премиер Михаил Мишустин на 18 януари призова руските официални лица да изпратят всички липсващи материално-технически средства, необходими на руските въоръжени сили през 2022 г., на фронта не по-късно от февруари 2023 г.

Мишустин добави, че правителствените служители трябва незабавно да вземат всички съответни управленски решения за снабдяване на руските войски, отразявайки неотдавнашните заповеди на руския президент Владимир Путин за подобряване на руската база в рамките на един месец, за да снабдява руските сили както в близко, така и в дългосрочен план.

Кремъл също така продължава да намира вратички, за да избегне санкциите, за да поддържа DIB на Русия, като използва руската държавна ядрена енергийна компания, Росатом, за доставка на суровини за санкционираните предприятия.

Украинското разузнаване сподели с The Washington Post писмо, според съобщенията от "Росатом" от октомври 2022 г., в което се посочва, че компанията — която се представя като "гражданско образувание" — е работила за доставка на военната индустрия на Русия с компоненти, технологии и суровини за ракетно гориво.

Washington Post съобщи, че "Росатом" е успял да избегне санкциите предвид широкото си участие в атомни електроцентрали в световен мащаб и контрол върху доставките.

Кремъл се опитва да разшири правомощията на Росгвардия (Руската национална гвардия), вероятно в опит да засили контрола си върху сегменти от руски предприятия и частни военни компании (ЧВК) на фона на подготовката за продължителна война.

Парламентаристите от партиите "Единна Русия" и "Новите хора" внесоха на 20 януари законопроект, който ще позволи на Росгвардия да изпраща своите елементи на държавни агенции и компании.

Други руски структури за сигурност вече имат такива разрешения, а Росгвардия ще бъде натоварена със задачата да защитава важни държавни обекти и специални товари, да контролира държавния контрол върху движението на оръжия и ЧВК и да участва в борбата "с тероризма, екстремизма и много други".

Кремъл може да използва Rosgvardia, за да установи контрол върху държавни служители от по-ниско ниво - като военни офицери за набиране на персонал - или да наблюдава работния процес на компаниите на DIB. Кремъл може също така да въведе бъдещи разпоредби за регулиране на ЧВК като групата Вагнер.

Руските служители и окупационните власти продължават да депортират украински деца от окупирана Украйна в Русия. Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заяви на 20 януари, че тийнейджъри от Мариупол са пътували до Москва като част от "Тийнейджъри за Русия" - организация, която според съобщенията насърчава личностното развитие и самоопределението сред тийнейджърското население на Русия.

Телеграм канал на украинската Херсонска област съобщи на 20 януари, че руските окупационни власти са депортирали 138 украински деца в окупирания Крим, засилвайки твърденията на неуточнени кримски служители, че децата няма да се върнат в домовете си в Херсонска област.

Каналът Telegram отбеляза, че руските окупационни власти твърдят, че са върнали 18 депортирани преди това украински деца в Херсон, но това твърдение не е потвърдено.

Руските сили и окупационните власти продължават да изземват и преназначават гражданска инфраструктура за военни цели в окупираните територии.

Украинският генерален щаб съобщи на 20 януари, че руските сили продължават да използват мрежата от цивилни здравни заведения в окупираните територии за лечение на ранени военнослужещи.

Украинският генерален щаб съобщи още, че руските сили са създали полева болница на територията на родилно отделение в Новопсков, Луганска област, за лечение на над 300 ранени военнослужещи от Вагнер.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 20 януари, че руските сили препълват цивилните болници с ранени руски военнослужещи, тъй като продължават да понасят значителни загуби по фронтовата линия в Запорожка област.

Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви на 20 януари, че руските сили плячкосват частни домове и тренират в жилищни сгради в област Херсон.

Руските окупационни власти продължават да се сблъскват с логистични проблеми при поддържането на достатъчно проруски настроена работна сила в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Украинското ядрено операторско предприятие Енергоатом съобщи на 20 януари, че руските окупационни власти се борят да наемат висококвалифицирани инженери, необходими за експлоатацията на ЯЕЦ, тъй като украинските служители продължават да отказват да подпишат трудови договори с Росатом.

"Енергоатом" също така заяви на 20 януари, че руските окупационни сили изграждат укрепления около енергоблокове и сухо хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ, като продължават да пренебрегват гражданската и ядрената безопасност в окупираните територии.

Руските окупационни власти продължават да ограничават движението на цивилни в окупираните територии. Украинският генерален щаб съобщи, че руските окупационни власти ще изискват от жителите на Мелитопол да получат пропуски от военно комендантство, за да преминат през контролно-пропускателните пунктове в Мелитопол от 1 март.

Това може да е част от руските усилия за потискане на партизанската дейност в Мелитопол. Властите на Луганска област заявиха на 20 януари, че руските сили продължават да блокират входовете и изходите от населените места в окупираната Луганска област, като подчертаха, че руските окупационни власти изискват удостоверения за работа, за да влязат в Лисичанск и Рубижне.

Руските окупационни власти продължават да засилват мерките за евакуация и паспортизация на украинските "евакуирани". Украинският център за съпротива съобщи на 20 януари, че руски служители са депортирали повече от два милиона украински граждани в Руската федерация от 24 февруари 2022 г.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо благодари на служителите в окупирания Крим за приемането на 30 000 евакуирани жители на област Херсон към 20 януари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук