Спекулациите относно оттеглянето на групата "Вагнер" от Беларус предполагат, че някои аспекти на сделката между руския президент Владимир Путин и финансиста Евгений Пригожин след въоръжения бунт на 24 юни вече не са в сила.

Руски вътрешен източник заяви на 8 август, че силите провеждат първия си етап на изтегляне. Сега транспортират групи от 500 до 600 души персонал до Краснодарския край и Воронежката и Ростовската области.  Вторият етап ще започне след 13 август.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията на фронта на Института за изследване на войната (ISW).

Спекулира се, че напускат страната, защото президентът на Беларус Александър Лукашенко е отказал да финансира групата, след като разбра, че Русия няма да плаща, както очевидно се очакваше.

Малка група инструктори ще останат, за да обучават беларуските сили. ISW обаче не разполага с доказателства, че силите се изтеглят от Беларус.

Вътрешният източник твърди на 6 август, че силите, които не са се разположили в Либия, "спешно" са излезли в отпуск в Русия и командването е призовало своите бойци да поддържат връзка, тъй като по всяко време могат да дойдат нови заповеди. Основните сили ще се активират в края на август, според същите източници.

Путин вероятно все още е загрижен за заплахата, която Пригожин представлява за дългосрочните му цели и продължава да се фокусира върху окончателното разделяне на лидера от групата му.

Преди това Путин се опита да представи Пригожин като корумпиран и лъжец, за да унищожи репутацията му сред персонала на "Вагнер" и в руското общество и да раздели риторично Пригожин от Вагнер. ISW писа на 27 юни, че Кремъл вероятно ще продължи да атакува по тази линия.

Срещата на Путин на 29 юни с Пригожин и 35 командири на "Вагнер" допълнително показа, че Путин възнамерява да поддържа групата Вагнер като сплотена бойна сила, вместо да я разбива, като същевременно се стреми да отдели Пригожин от ръководството и силите на "Вагнер".

Присъствието на Пригожин в базата на "Вагнер" близо до Асиповичи, Беларус, на 18 юли и в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург на 27 юли предполага, че е запазил позицията си.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се опита да оправдае възстановяването на Московския и Ленинградския военен окръг, като засили шаблонната реторика, представяйки НАТО като екзистенциална заплаха за Русия.

Шойгу откри заседание на колегиума на руското МО на 9 август, като се фокусира върху въпроси, свързани със създаването на двата военни окръга, но основно коментира подкрепата на Запада за Украйна и разширяването на НАТО.

Шойгу заяви, че опитите на страните от НАТО да помогнат на Украйна да победи създават сериозни рискове за по-нататъшна ескалация и че присъединяването на Финландия и планираното присъединяване на Швеция към НАТО са "сериозен дестабилизиращ фактор".

Шойгу заяви, че е вероятно НАТО да разположи военни контингенти и да удари оръжия на финландска територия, които могат да ударят критични цели в Русия, а Шойгу обвини НАТО в умишлено милитаризиране на Полша като част от предполагаемата антируска политика на Америка. Шойгу заяви, че източноевропейските военни разполагат с общ състав от 360 000 души с 8000 бронирани машини, 6000 артилерийски системи и 650 авиационни единици, дислоцирани в непосредствена близост до границите на съюзната държава.

Шойгу предположи, че руското МО укрепва руската групировка от сили по западните граници на Русия, за да отговори на тези предполагаеми заплахи.

Шойгу вероятно определя създаването на тези военни окръзи като необходим отговор на предполагаемата агресия на Запада срещу Русия, за да оправдае разходите за ресурси, време и институционален капацитет, като необходими за тяхното възстановяване.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в най-малко три сектора на фронта и напреднаха в някои райони на 9 август. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължиха контранастъпателните операции в Бахмут, Бердянск (граничната зона на Донецка и Запорожка област) и Мелитопол (западна Запорожка област).

Украинските сили вероятно са напреднали североизточно от Роботине в западната Запорожка област, но продължителността и степента на този напредък в момента не са ясни. Говорителят на украинската Таврийска оперативно-стратегическа група на силите Сергей Кузмин заяви на 8 август, че украинските сили са достигнали първата линия на отбраната на Русия в неуточнен район в посока Мелитопол или Бердянск.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи на 9 август, че украинските сили са постигнали частичен успех на юг от Велика Новосилка близо до Урожайне и Приютне и югоизточно от Орихов близо до Вербове.

Известен руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали в Урожайне в граничната зона на Донецка и Запорожка област и предполага, че украинските сили може да са превзели някои руски позиции южно от Бахмут.

Маляр заяви, че украинските сили провеждат контраофанзивата според очакванията и успешно намаляват руския настъпателен потенциал, както направиха украинските сили по време на кампанията за блокиране през лятото и есента на 2022 г. в Херсонска област.

Руската общност на ветерани може би се опитва да реабилитира номиналния руски заместник-командир на театъра в Украйна, генерал от армията Сергей Суровикин, след проверка относно неговата принадлежност към групата Вагнер.

Бившият командир на Суровикин, генерал-полковник Валерий Марченков, каза пред свързания с държавата URA.ru, че Суровикин не е и никога не е могъл да се откаже от клетвата си и похвали Суровикин за пионер в отбранителна стратегия, която забавя украинските контраофанзивни операции в Южна Украйна.

Марченков твърди, че Суровикин успешно е намалил дължината на фронтовата линия и стратегически е преразпределил руските сили в Запорожка област.

Марченков също защити решението на Суровикин да изтегли руските войски от западния (десния) бряг на Херсонска област през ноември 2022 г., заявявайки, че това решение е позволило на руските сили да изградят настоящите отбранителни линии в Херсонска област и да предотвратят смъртта на военни и цивилни.

Марченков също приписва създаването на руската военна полиция на Суровикин и се хвали с усилията на Суровикин да потуши преврата в Москва през август 1991 г. Общностите на руските ветерани изиграха важна роля в реабилитирането и популяризирането на предполагаемия филиал на Суровикин, командващия руските въздушнодесантни сили генерал-полковник Михаил Теплински, през март-април 2023 г.

Руските ветерани се обърнаха към Путин от името на Теплински, след което той се върна на фронтовата линия преди украинската контраофанзива. Бившият командир на 58-ма общовойскова армия генерал-майор Иван Попов също обедини ветерански и армейски групи, предизвиквайки дискусия около отстраняването му от командването в средата на юли.

Руски източници твърдят, че лошите правила за безопасност са довели до експлозия близо до Загорския оптико-механичен завод в Москва на 9 август и по-специално, повечето руски източници не предполагат, че украински актьори може да са отговорни за инцидента.

Експлозията причини големи щети на завода и околните райони, рани най-малко 60 души и уби най-малко един човек. Съобщава се, че експлозията е избухнала в съоръжение в завода, нает от руската компания за пиротехника PiroRoss, и според съобщенията руските власти са образували наказателно дело срещу PiroRoss за нарушаване на изискванията за индустриална безопасност.

Руски източници също твърдят, че руските власти са задържали директора на PiroRoss Сергей Чанакев във връзка с експлозията.

Shvabe Holding Company, дъщерно дружество на руския държавен отбранителен конгломерат Rostec, притежава Загорския оптико-механичен завод, а заводът произвежда пиротехника и прецизно оптично оборудване за военните.

Руската медия Агентство съобщи, че Загорският оптико-механичен завод също участва в разработването на стратегически стелт бомбардировач от следващо поколение "Посланник" от 2019 г.

Руските сили може да преместват военно оборудване от Казахстан в Русия. Съобщава се, че кадри, заснети на 5 и 8 август, показват руски камиони, транспортиращи танкове, ракети, полупроводници, микрочипове и други материали през области Жамбил, Алмати, Акмола и близо до Астана в посока Русия.

ISW обаче не може да провери откъде идва военното оборудване, местоназначението му или дали руските сили възнамеряват да използват оборудването във войната в Украйна. ISW също не е наблюдавала геолокирани кадри на руски сили, които придвижват военна техника през Казахстан.

Партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" може да е изправена пред предизвикателства при набирането на военен персонал, воювал в Украйна, за да служи като кандидати за изборите през 2023 г. и 2024 г. Руски вътрешен източник твърди, че много ветерани от войната в Украйна, вербувани от Единна Русия, са "изключително слаби кандидати", особено в провинциалните райони и малките градове поради липсата на опит в политиката. Руският вътрешен източник твърди, че руските служители обмислят или по-внимателен подбор на кандидати-ветерани, или организиране на "специална политическа школа", която да подготви кандидатите-ветерани за политическа кариера. ISW продължава да оценява, че Единна Русия има за цел да вербува руски военен персонал, който е служил в Украйна като политически кандидати, вероятно за да се утвърди като окончателно провоенна партия.

Изглежда, че руските власти въвеждат някои социални помощи, предоставени на роднините на руски военнослужещи, служещи в Украйна. Руското опозиционно издание "Важные истории" съобщи на 9 август, че 833 студенти са влезли в топ 13 на руските университети в съответствие с университетските квоти за участници във войната в Украйна и техните деца. Vazhnye Istorii съобщи, че 24 процента от студентите са се записали без никакви приемни изпити и че 69 процента от студентите, които са положили приемни изпити, не са получили достатъчно добър резултат, за да влязат в тези университети със собствени заслуги.

Руски и украински източници продължават да съобщават за принудително депортиране на украински деца в Русия. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожка област Евгений Балицки заяви на 9 август, че окупационните власти са изпратили неопределен брой украински студенти от Запорожка област в Кубанския държавен университет в Краснодарския край, за да участват в лятна програма.

Местният мариуполски информационен бюлетин Mariupol Resistance съобщи, че руските окупационни власти са отвели неопределен брой украински тийнейджъри от Мариупол, Хрестовка, Енакиево, Хорловка, Шахтарск, Макеевка и град Донецк в област Пенза за военно-патриотичен лагер, който ще продължи почти три седмици.

Мариуполската съпротива заяви, че окупационните власти също са отвели друга група деца в Саранск, Република Мордовия, и са се опитали да промият мозъците на децата чрез "патриотични екскурзии" до руски исторически места. Изданието на Херсонска област "Таврия" съобщи на 8 август, че руските власти са отвели още 100 ученици от района на Нова Каховка, Херсонска област, в детския оздравителен комплекс "Медвежонок" в Геленджик, Краснодарски край.

Окупационните служители на Донецката народна република (ДНР) изглежда поддържат патронажна мрежа с Чеченската република. Представители на ДНР и Чечня, включително председателят на Чеченската република Муслим Хучиев и ръководителят на ДНР Денис Пушилин, подписаха на 7 август споразумение за търговско, икономическо, научно, техническо, социално и културно сътрудничество между Чеченската република и ДНР.

Кметът на Грозни Хас-Магомед Кадиров и административният ръководител на Мариупол Олег Моргун подписаха на 9 август споразумение, определящо Грозни и Мариупол като "побратимени градове". Съобщава се, че Пушилин е заявил, че окупационните служители на ДНР "помнят темпото на възстановяване на Грозни" (след унищожаването му от руската армия) и че предишният опит на Чеченската република ще помогне на ДНР да възстанови собствените си селища в бъдеще.

Руските официални лица изглежда поставят условия, за да оправдаят евентуалната необходимост от отмяна или отлагане на регионални избори в окупираните територии в случай на успех на украинската контраофанзива. Ръководителят на руската Централна избирателна комисия (ЦИК) Ела Памфилова обяви на 8 август, че ЦИК може да отложи регионалните избори в окупираните територии в последния момент поради заплахи за сигурността, но тази мярка в момента не е необходима.

Украинският генерален щаб съобщи на 9 август, че окупационните власти и кандидатите на партията "Единна Русия" планират кампании в окупираните територии преди изборите на 10 септември.

Руските власти продължиха усилията си да индоктринират украинските ученици в окупираните територии. Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти планират да въведат нови учебници по история в окупираните територии, насочени към унищожаване на украинската идентичност чрез фалшиви разкази за "освобождението" на украинските земи и присъствието на нацисти в украинското правителство. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшченко заяви, че руски служители спонсорират пропагандна програма в училище в Мариупол и предположи, че тази програма е част от плана на Русия да индоктринира украинските деца и да унищожи украинската идентичност.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук