Украинските сили постигат допълнителни тактически успехи в западната Запорожка област и напредват през това, което се предполага, че може да бъде най-предизвикателната част от руските отбранителни линии.

Геолокационни кадри, публикувани на 25 август, показват, че украинските сили са напреднали на 1,5 км североизточно от Новопрокопивка (13 км южно от Орехов).

ISW в дневния си анализ за ситуацията на фронта цитира както ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили, така и украинският командир Скала, дал интервю за "Ройтерс", който заявява, че украинските сили са навлезли в райони, където са срещнали само руски "логистични групи" и че той очаква, че по-нататъшният украински пробив в тези райони ще бъде по-лесен и бърз.

Това не означава, че украинските сили са навлезли в руския тил на оперативно ниво, а че се изправят пред предизвикателствата на втората или третата отбранителна линия. 

Тя може да е по-слаба от предишната, но все пак представлява значително предизвикателство. Поредицата от отбранителни позиции, през които украинските сили в момента напредват, се състоят от плътни слоеве минни полета и укрепления, за чието задържане руските сили вложиха значителна човешка сила, оборудване и усилия.

Поредицата от руски отбранителни позиции, които сега са пред украинските сили, вероятно се състои от относително по-непрекъснат масив от противотанкови ровове; противотанкови препятствия тип драконови зъби и допълнителни минни полета - с руски бойни позиции зад тези препятствия - подобно на първата руска отбранителна линия.

Въпреки това степента на минните полета в района на тази поредица от подготвени отбранителни позиции е неясна, въпреки че те може да са по-малко минирани, за да дадат възможност на руските сили, действащи на север от тези позиции, да се оттеглят. ISW припомня предположението си, че тази втора линия може да е по-малко защитена от позициите, въпреки че и това остава неясно.

Анализаторите посочват, че руските отбранителни позиции не са еднородни по целия фронт в Южна Украйна, а някои от тях и не са напълно окомплектовани. Има допълнителни пластове от подготвени руски отбранителни позиции по-на юг от текущия украински пробив, макар и че руските сили ще могат да ги използват напълно само ако разполагат с наличния персонал и оборудване, за да ги включат в сплотени отбранителни операции.

Отбраната в голяма степен зависи и от дислоцирането на самите руски войски, а ISW вече е наблюдавал елементи от почти всяка руска формация, която действа в райони, където украинските сили провеждат настъпателни операции.

Според странично предислоциране и според наблюденията за насочване на елитни бригади към Роботине, допълнително подкрепя оценката на ISW, че липсата на значителни оперативни резерви би принудило руското командване да вземе решения за това кои сектори от фронта да бъдат приоритетни.

ISW отново коментира недостатъчната мобилизация и проблемите, които руската армия има с бойния дух. Въпреки неотдавнашните усилия на руското военно командване за прочистване и потискане на неподчинението, доброволческите формирования остават готови да се оттеглят едностранно от битка.

Като пример се дава диверсионно-разузнавателната група "Русич", крайнодясна руска паравоенна формация, която обяви на 25 август, че ще се откаже да изпълнява бойни мисии в Украйна, докато руското правителство не осигури освобождаването на командира и основателя им Ян Петровски.

Той в момента е задържан във Финландия по искане за екстрадиция на украинските власти поискаха екстрадицията на Петровски по обвинения, свързани с тероризъм. Групата "Русич "обвини руското правителство, че не изпълнява задълженията си да защитава руснаците в чужбина, като не е осигурила освобождаването на Петровски и попита защо персоналът на Русич трябва да защитава Русия, ако руското правителство не защитава руснаците.

Групата "Русич" вероятно действа на линията Роботине - Върбове в западна Запорожка област, която е критична зона на фронтовата линия и където руското военно командване вероятно не може да си позволи каквито и да е части да се бунтуват и да отказват да изпълняват бойни мисии. Руското министерство на отбраната и преди това се е борило с неподчинение и заплахи за дезертиране от други руски части в западната Запорожка област.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук