В момента Иран не преследва програма за създаване на ядрени оръжия, оценяват САЩ в наскоро публикуван доклад за противодействие на оръжията за масово унищожение, съобщи "Джерузалем пост".

Докладът, озаглавен "Стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение  2023 г.", определя Ислямската република като "постоянна заплаха" и предупреждава, че тя може да произведе ядрено оръжие за две седмици.

"В момента Иран не преследва програма за създаване на ядрено оръжие, но има капацитет да произведе достатъчно количество делящ се материал за ядрено устройство за по-малко от две седмици", се отбелязва в доклада.

В доклада САЩ разкритикуваха Иран за неспазването на задълженията, поети по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, и изразиха опасения, че Техеран се стреми да използва "химикали с двойно предназначение, действащи на централната нервна система, за нападателни цели".

В доклада Ислямската република се определя и като "регионална заплаха" за Близкия изток, на която трябва да се обърне внимание

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук