Военните разходи в света през 2019 г. са отчели най-голямо повишение за последните десет години на фона на нарастващото съперничество между великите сили и надпреварата за нови военни технологии, констатира доклад на британския Международен институт за стратегически изследвания, представен при откриването на Конференцията по сигурността в Мюнхен, предадоха световните агенции.

Според доклада увеличението е с общо 4 процента. "Тези разходи нараснаха с излизането на икономиките от финансовата криза и под въздействието на обостреното възприятие на заплахите", се констатира в документа.

Краят на договора за ракетите със среден и по-малък обсег и потенциалният риск и т.нар. договор Нов Старт за междуконтиненталните ядрени оръжия да приключи през 2021 г. разтърсиха международния ред, наложен след края на Студената война, също както и възходът на Китай и серията от регионални кризи, от Украйна до Либия, се посочва в документа.

В този контекст двата най-големи военни бюджета в света - на САЩ (685 милиарда долара) и на Китай (181 милиарда долара) продължават да се увеличават. През миналата година и двата са нараснали с 6,6 процента в сравнение с 2018 г.

Само американските разходи за отбраната са нараснали с 53,4 милиарда долара. Това го нарежда на седмо място в света, след Саудитска Арабия (трета), Русия (четвърта), Индия (пета) и Великобритания (шеста), но преди Франция (осма), Япония (девета) и Германия (десета).

"В Европа опасенията, свързани с Русия, продължават да подхранват нарастването на разходите с 4,2 процента в сравнение с 2018 г.", отбелязва докладът.

Масовото и ускорено разрастване на китайския военен капацитет - междуконтинентални балистични ракети DF-41, които биха могли да поразят САЩ, изтребители J-20A, ракети, дронове и др, е голям източник на безпокойство за САЩ, както и за техните тихоокеански партньори.

Китай, подобно на Русия, се впусна в разработването на хиперзвукови оръжия, способни да заобиколят противоракетната отбрана на противника.