Все повече медицински портали в мрежата излизат с оферти за съвети и информация. Междувременно в Германия има дори и медицински консултации онлайн. Доколко надеждни са обаче разнообразните предложения, се пита в материал на Дойче веле.
Потсдамският хирург Кай фон Харбу гледа пациента си в очите и препоръчва на младия спортист с трайни болки в гърба да продължи да се занимава с лечебна гимнастика и да не променя назначената му доза лекарства. Но лекарят и неговия пациент не се намират в кабинет - общуват чрез видеоконференция по интернет. Именно по този начин д-р Харбу редовно консултира 50 от своите 120 редовни пациенти.
"Наред с хронично болните нашето предложение се радва на успех най-вече сред особено натоварените с работа и самотните родители", казва лекарят. Което важи преди всичко за регионите с по-малка гъстота на лекарите като Бранденбург.
Интернет-консултациите не са за всеки.
Подобни консултации могат лесно да се осъществят технически, но в правен и практически план от тях биха могли да се възползват само пациентите, които лекарят добре познава. "Не поставям диагнози от разстояние" - подчертава д-р Харбу.
В държави като Великобритания нещата са отишли и по-нататък заради недостатъчния брой лекари - на пациентите се възлага да си премерят кръвното или пулса, след което данните се предават на лекаря по интернет.
Но не винаги е необходимо насреща в интернет да има лекар, когато става дума за здравето. Често някой просто иска да си изясни дадено понятие или пък да проучи асортимента на дадена интернет-аптека. Поне всеки трети германец над 16 години търси нужната му медицинска информация в мрежата. Във все повече здравни портали тя се предоставя безплатно, има възможност за обмен на мнения, а и здравните каси предлагат форуми по теми като диабет, хранене на децата или предотвратяване на стреса.
"Опазването на здравето е тема, която придобива все по-голямо значение в контекста на увеличаващата се лична отговорност, респективно расте и потребността от информация", казва Томас Кресер от най-популярния в Германия здравен портал Онмеда. Само през януари тази година Онмеда регистрира 13 500 000 посетени интернет-страници.
По сведения на Кресер страдащите от остра форма на заболявания се интересуват най-вече от масовите заболявания и съответните медикаменти, докато хронично болните, които често са експерти по собствените си страдания, по-малко търсят информация, а повече - обмен на мнения с други засегнати във форумите. Принципно най-често се търсят съвети при бременност, хранене, спорт и фитнес, секс и партньорство. /БЛИЦ