Българският доктор на науките Хамидин Моктар Кан е кандидат за президент на Мавритания.

Това съобщи здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus.

Хамидин Моктар Кан завършва висшето си икономическо образование в София в Университета за национално и световно стопанство по специалността „Икономика на тежката промишленост“.

Четири години по-късно – през 1987 година - защитава и получава докторска степен по икономика с разработката си „Използване на вторичните ресурси“.

Младият докторант се завръща в родината си през 1988 година. Кандидатства и е назначен като съветник в Министерството на туризма, занаятите и условия на жените.

През 1989 година заминава за Франция, защото вътре в Мавритания започва война.

„Военна хунта завзе властта и започна безразборни убийства, за да наложи властта си. Започнаха да колят много мавританци. Моите братя в Мавритания имаха големи проблеми и се страхуваха за живота си. Аз също“ - спомня си той. 

„Българското висше образование и докторантурата ми дадоха възможност да стана преподавател във висши учебни заведения. Преподавах стратегии на мултинационалните компании на докторанти.

Работих и в изследователски институти. Бях консултант по икономически и демографски въпроси, както и по минно дело в Африка.

Част от работата ми беше да изработвам прогнози за развитието на Африка. И досега съм във връзка с големи медии от Франция, които търсят моите знания по въпросите, свързани с развитието на нашия континент“, посочва Кан, цитиран от БТА.

Като президент българският докторант иска да направи Министерството на труда едно от най-големите в Мавритания.

„Ще искаме чуждестранни специалисти да дойдат в Мавритания, за да ни съветват как да изграждаме нашата инфраструктура.

Ще каня специалисти и от България, защото виждам колко е напреднала икономиката на страната, в която съм завършил своето образование“ - заключи кандидат-президентът на Мавритания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук