В последните си нападки срещу разследването за връзки с Русия, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че има „абсолютното право да се амнистира“, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".
Той допълни: „Но защо да го правя, след като не съм направил нищо грешно?“  Говорителката на Белия дом Сара Сандърс, обаче, по-късно заяви пред репортери, че „никой не е над закона“.

Коментарите на Тръмп бяха направени в социалната мрежа „Туитър“, където той заяви че правото му да се амнистира е било „посочено от редица юристи“.

Въпросът никога не е бил решаван от съда, но в необвързващо мнение написано през 1974 година, Службата за правен съвет на Министерството на правосъдието определя, че президентът на страната не може да се амнистира, според принципа че „никой не може да бъде съдия в собственото си дело“.

По време на брифинга в понеделник, Сандърс избегна въпросите за това дали Тръмп има право да се амнистира. „За наш късмет, президентът не е направил нищо грешно и не би имал нужда от амнистия“, заяви тя.

Запитана дали Тръмп вярва, че бaщите-основатели са предвидили президентът да има властта да се амнистира и по този начин да е „над закона“, Сандърс заяви: „Със сигурност конституцията много ясно излага законите и президентът не е направил нищо грешно, така че се чувстваме много комфортно“.