Западни фирми и посредници са помагали на близките до Кремъл братя Аркадий и Борис Ротенберг да опазят състоянието си и след санкциите, наложени им от Запада след анексията на Крим през 2014 г.

Това разказва Проектът за разследване на организираната престъпност и корупция (OCCRP) на базата на изтекли имейли за търсенето на алтернативни пътища след санкциите, на книга ограничили възможността им да боравят с активите си.

OCCRP обяснява как израсналите в Ленинград и тренирали бойни изкуства заедно с руския президент братя Ротенберг полагат усилия да отдалечат богатството си от погледа на западните регулатори.

"Почти десетилетие по-късно те остават невероятно богати: списание "Форбс" оцени общото им богатство на 4.9 млн. долара тази година." Успяват да опазят от санкциите луксозни яхти и вила в Испания; използвани са доверени служители, бодигард и дори козметичка.

Предвид войната в Украйна и интереса на водещите световни сили към помагащите на президента Владимир Путин въпросът как хора от вътрешния му кръг избягват сериозните последствия е по-належащ от всякога.

За отговора помагат въпроснитте имейли - изтекъл архив от комуникации с над 50 хил. документа и електронни писма, изпратени между 2013 и 2020 г. и изпратен на OCCRP и iStories.

"Досиетата Ротенберг" излагат подробно тези усилия, централна в които е фигурата на Максим Викторов - 50-годишен бизнесмен, роден в Москва. Компанията и адвокатската му кантора изиграват решаваща роля в координирането на световните дела на братята Ротенберг, след като бяха санкционирани.

Незабелязано

Викторов не излъчва специална аура, когато се появява в медиите, това обикновено е свързано със страстта му към редките италиански цигулки: за една от тях, от 18 в., плаща рекордните 3.9 млрд. долара през 2009 г.

За другата му работа обаче, отбелязва OCCRP, се отбелязва много по-малко: няколко месеца след санкционирането на Борис Ротенберг през 2014 г. той получава указания от сина му Роман, заедно със сложен план за корпоративно преструктуриране при пълна секретност. В бележката изрично се споменава "Хелзинки Хали", финландска арена за концерт, хокейни и други събития. Изглежда, семейство Ротенберг успява да управлява още осем години дела в залата, докато и самят Роман не е санкциониран миналата година.

С набор от манипулативни техники и компании, които се движат като шахматни фигури, банкови сметки, открити в момента на закриването на други, и променящите се структур на собственост Викторов и колегите му изпълняват задачата.

Evocorp Management Company управлява на практика ценни активи на братята, а на международно ниво работи с доверени доставчици на корпоративни услуги в трудната комуникация с регулаторите.

Въглища, водка, роднини: Какво има в петия пакет от санкции на ЕС

Цитиран от OCCRP експерт по финансови престъпления обяснява, че слабото прилагане на рестрикциите от санкционните органи прави не особено рисковано управлението на активи за богати санкционирани хора, а заплатата често си заслужава.

Любопитни регулатори

Регулаторите в офшорни юрисдикции повдигат въпроси за активите на Ротенберг и това привлича вниманието на Викторов и колегите му. През 2016 г. например изискване на Британските Вирджински острове доставчици на корпоративни услуги да спрат работа със санкционирани от САЩ финансовата империя на Ротенберг е изложена на риск.

Регистрирана в Панама компания, която работи с Ротенберг, праща имейл до негов служител, който работи в тясно сътрудничество с Викторов, за да предупреди, че има "проблем". Регулаторите търсдят данни за действителни собственици. Кореспонденцията описва братята с инициали: АР и БР, като за АР (по това време и в европейски черен списък) има "допълнително усложнение от санкциите на ЕС").

Дори споменаването на "АР" води до бърз и рязък отговор от служителя, Елена Рузяк: "Всичко е BR!!!!!!!!!!!!" Според OCCRP не е известно дали това означава, че тя се опитва да прикрие документална диря. Отговорът, който Рузяк получава, е: "Съжалявам, да, BR. Всичко е за BR."

В тези компании обаче има повод за тревога и за Борис Ротенберг, тъй като те държат някои от най-ценните му активи. Панамската компания ILS предлага замяна на братята с пълномощници, които да изглеждат като крайни собственици; могат да се изберат и доверени лица.

Търсенето отнема време: например бивш бодигард на Ротенберг, близък до олигарха, се оказва подозрителен заради връзките си с други компании на Борис според продължаващата комуникация.

И все пак, според данни от регистрите, Козлов е бил "собственик" на поне една от компаниите на Британските Вирджински острови, притежател на луксозна яхта. Апартаменти в сърцето на Рига пък се оказват регистрирани на името на самата Рузяк. Осем от регистрираните на островите 18 фирми за заличени, две - преместен в Кипър.

Усмиряване на банкери

През 1997 г. френската банка Société Générale открива клон в Монако, посветил се на клиенти с "висока нетна стойност", на които предлага набор от услуги от правни експерти от Монако, "инженери по богатство" и други специалисти - потенциално идеална за Ротенберг. Тъкмо там Борис Ротенберг, Карина и десет от компаниите му са имали сметки.

Година след санкциите срещу Ротенберг от САЩ, през 2015 г., ръководителят на отдела за Русия в клона на банката в Монако отбелязва в мейл до Викторов, че съпругата на Ротенберг, Карина, е гражданка на САЩ, и че е забранено участиево в транзакции с лица, обект на санкционни мерки. Тя иска аргументи и документация, включително контакт с американските регулатори, за да може банката да вземе решение.

Всъщност Societe Generale вече е замразила сметките на Ротенберг към този момент. Сергей Марков (бивш съветски дипломат, днес помагащ на Ротенберг) и Викторов вече си говорят с компания за управление на богатства в търсене на алтернативни банкови услуги.

Това е базираната в Лондон LJ Partnership, отговаряща "за дискретното обслужване на нуждите на избрана група семейства". В набора ѝ от услуги, включително помощ за изграждане на офшорни корпоратимни структури, влизат и "чартър на яхти и въздухоплавателни средства" или "администриране на начин на живот и пътуване".

За Викторов и Марков обаче е най-важно изваждането на парите на Ротенберг от замразените сметки.

Тогава LJ Partnership предлага на Марков план. Срещу 70 хил. британски лири и съизмерим бонус, ако всичко върви добре, се предлага представтелство в дискусии със Société Générale Monaco" с цел освобождаване на определени активи и въвеждане "в нови банкови отношения." Като свой "клиент" за този проект LJ Partnership взема британската компания на Викторов, Legal Intelligence Group Ltd, вместо самия Ротенберг. Това е буфер между фирмата за управление на богатство и санкционирания руски милиардер.

Операцията, по-късно наречена "Проект Слънце", скоро започва.

За обвинението срещу Société Générale, LJ Partnership препоръчна международна правна кантора Charles Russell Speechlys LLP, с възможна аргументация действия по замразяване на сметки без знанието или съгласието на клиента в нарушене на взаимнообвързващи договорености. "Неофициално" изпратени писма до Société Générale трябва да отворят възможност на дискусии; в тях се потвърждава, че през октомври 2015 г. клиентите научили за замразяване на активите им "от банката... (като) следствие от индивидуална мярка, предприета срещу г-н Борис Ротенберг от американската администрация."


Срещу Борис и Калина Ротенберг освен това не били предрриети никакви действия, нито срещу пет от компанвиите им - от Франция, Монако или която и да било държава в ЕС. Адвокатът обяснява, че липсвало министерско решене за замразяване на активи, каквото се изисквало от Франция и Монако.

Междувременно LJ Partnership продължава да търси нова банка за Ротенберг и се спира на елитна, но ползваща се със спорна репутация, банка (Banque Havilland S.A.), собственост на семейство Роуланд.

В имейлите се говори и за организирана среща между Ротенберг и Роуланд, отменена, след като "клиентът" (Ротенберг) отменил. Насрочена е нова през април 2016 г. в Монако, където "клиентът" има и яхта в пристанището. Банката, изглежда, е готова да поеме Ротенберг, открити са съответнике сметки, за законен представител е посочен Викторов. Те са използвани два пъти през 2017 г. от Карина Ротенберг от сметка в Москва.

За OCCRP Марков казва, че никога не е правил бизнес с Ротенберг, нито е вземал пари или е бил сътрудник. С Викторов обаче отдавна е "приятел или бизнес партньор". Уверява, че бизнесът между Борис Ротенберг и банката, ако е факт, би бил напълно законен.

Със сметките в Société Générale обаче въпросът се е развил по друг начин. Ангажираната от LJ Partnership адвокатска кантора се оттегля от проекта по неизвестни причини; след това се оттегля и LJ Partnership, впоследствие преименувана на Alvarium.

В крайна сметка имейлите показват, че Société Générale се е съгласила да предостави на Борис Ротенберг банкови услуги при строги условия, включително да няма никакви сметки, свързани със съпругата му, тъй като банката е искала изплащане на неизплатени многомилионни заеми на руския олигарх.

Тайни фондове

Санкциите срещу братята Ротенберг ги подтикнаха и да преструктурират поне част от руските си холдинги. Бяха създадени т. нар. ЗПИФ ("затворени взаимни фондове") за активите. ЗПИФ не са яридически лица за Русия: не са длъжни да разкриват акционери, не могат да фалират, нито да се конфискуват активите им. Управляват се от Викторов и екипа му.

Собствеността и портфолиото от активи често са трудни за проследяване предвид непрозрачността им по закон и непълните корпоративни регистри на Русия.

Изтеклите мейли обаче показват, че на базата на протокол от среща през юли 2017 г. в Централната банка на Русия 13 фонда, управлявани от компанията на Викторов, Evrocorp, са свързани с братята.

Сред активите в тях са смятаният за най-големия в Европа аквариум (в Москва), внушителна вила на средиземноморския бряг на Испания или ключовото, изъплняващо държавни поръчки за учебници издателство "Просвещение".

Изтекъл доклад на Evocorp от 2018 г. показва, че седем от фондовете още са били управлявани от компанията година по-късно. Някои са били прехвърлени на нов фонд мениджър, "Северная егида". В отговори на запитвания за акционерите на фондовете или компаниите им служители на Evocorp представят Викторов като краен собственик.

"Трябва да разберем кои са акционерите на фонда, а не управляващата компания", пише служител на "Сбербанк" през 2017 г. на служител на RG-Development, голяма фирма за недвижими имоти, притежавана от един от фондовете, която според изтичането на имейла Evocorp, изглежда, управляват от името на Ротенберг.

След това служителят на RG-Development пише на колегите си, като им казва, че банката "настоятелно предлага [RG-Development] да закрие всички сметки за споразумение в "Сбербанк", тъй като ние, според тях, сме компания, свързана с лица от списъка със санкции. Изпратиха ни известие за затваряне."

От имейлите следва, че въпросът може да е решен; следва друг от Evocorp, според който служителят на "Сбербанк" ще види дали е достатъчно писмо от RG-Development с уверение, че няма информация за акционерите на затворения фонд. Ако не е, Evocorp ще изпрати на "Сбербанк" Sberbank друго писмо, че няма санкционирани лица сред акционерите на фонда.

Дори предвид изначалната потайност на структурата Evocorp полага усилия, за да остане информацията за Ротенберг тайна. Главният изпълнителен директор на организацията порицава руска компания, наета за управление на някои от фондовете, писал до колеги и служители на Evocorp, за да съобщи за нов, млад служител, за администрация на конкретен фонд: информация за акционерите не бивало да се споделя.

"Неофициална съпруга"

Сред управляваните от Evocorp (според изтеклия документ на Централната банка) предпрятия е организация с донякъде изненадващ собственик: Мария Бородунова, латвийка, козметик на 36 години.

Според документа Бодунова контролира към средата на 2017 г. 80 процента от RG-Development, голямата фирма за недвижими имоти, чрез затворен фонд, наречена Lontano. В публикацията се говори и за други ценни активи: луксозен апартамент в Монако в забележителна сграда, отдадена под наем на компания на Ротенберг за 260 хил. евро (275 хил. долара) на месец през 2017 г. и, заедно с двете ѝ малки дъщери, вила за 4.25 млн. евро ($4.5 млн.) на Френската Ривиера.

Само през 2020 г. Бородунова е спечелила 25.5 млн. долара според теч от руски данъчни регистри. Тя не отговаря на искане за коментар от OCCRP, но събеседниции описват Бородунова като "неофициалната съпруга" на Аркадий Ротенберг. Според един от тях, запознат с членове на обкръжението на Аркадий, връзката му с Бородунова не е публична, "но хората, близки до тях, знаят... отдавна".

Тези твърдения на са получили независимо потвърждение, но според Getcontact (приложение, разкриващо имената, под които телефонният номер е записан от контактите си), в поне дузина случаи номерът на Бородунова е записан като вариация на "Мария Ротенберг".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук