Възможното споразумение за доставката на руска зенитна ракетна система С-400 в Турция може да бъде отложено. Защо Анкара може и да не дочака съвременно оръжие от РФ, обяснява турското издание sozcu.com.tr.
Турският журналист разказва, че в Кремъл внимателно следели визитите на президента Ердоган в Украйна и в Сърбия. Особено внимание било отделено на пресконференцията му с неговия колега Петро Порошенко, която Владимир Путин гледал в пряк ефир заедно с външния министър Сергей Лавров.
 

Броени минути след като Ердоган заявил, че не одобрява присъединяването на Крим към Русия, Лавров позвънил на турския външен министър Мевлют Чавушоглу и му предал реакцията на Путин, като добавил, че докато турската страна не обясни ясно позицията на Ердоган, РФ преустановява споразумението по С-400. Така Кремъл постави Анкара в безизходица.
 
Експерт по международни отношения споделил пред изданието, че Турция никога до сега не се оказвала в такова плачевно състояние на външната си политика. Експертът отбелязал, че Ердоган не е последователен в думите си и не внушава доверие, а репутацията на Турция паднала до нула.
 
БЛИЦ припомня, че Анкара вече внесе капаро и по някои данни доставката на руска техника трябваше да започне в близките две години. Ситуацията се разви в полза на САЩ – американците виждат заплаха от сделката и вече протестираха. Сега шансовете на Турция да получи руския ЗРК не са големи и Вашингтон, така силно съпротивлявал се на възможното усилване на турската армия, дочака своя час.
 
Превод и редакция: БЛИЦ