Нацистите съвсем целенасочено са използвали архитектурата, изкуството и дизайна, за да укрепят режима си. Днес свастиката е най-известния символ, който е присвоен от Хитлер. Първоначално свастиката е използвана като символ на щастие и късмет, пише "Дойче веле".

Националсоциалистите създават не един и два символа, за да укрепят и властта си и позиицията на Адолф Хитлер.

Пример за това е радиоприемника 301. Номерът прави препратка към датата 30 януари, денят, в който Хитлер полага клетва като канцлер на Германия през 1933 г.

На теория нацистка Германия отхвърля комунистическото и модернистичното изкуство, но присвоява елементи и от двете течения.

"Няма такова нещо като нацистки дизайн", обяснява кураторът Тимо де Рийк. Той казва, че елементите, които нацистите използват, са съставени от 2 или 3 направления, съществували по онова време.

"Нацистите просто са ги присвоили и са им дали ново значение и това е важна подробност", казва той.

Хитлер често се опитва да впечатли останалата част от света с постиженията в нацистка Германия.

Днес в Германия свастиката е забранен символ, но архитектурата от времето на националсоциалистическата партия няма как да бъде напълно премахнат.

Музеят "Ден Бош" в Холандия цели да обезсили нацисткото наследство.

Трябва да се изправим лице в лице със собствената си култура, смята Тимо де Рийк. Защото нацистките символи, сами по себе си, нямат сила. Важно е значението, което им се приписва.