В близост до езерото Айфел, което се намира в Германия, древен вулкан започва постепенно да се събужда, което може да причини ужасно бедствие. Последното вулканично изригване е регистрирано преди 13 хиляди години. В момента експертите забелязват активността на вулкана и вярват, че скоро той може напълно да се събуди, съобщава Geophysical Journal International.

След провеждането на друго проучване експертите забелязали, че земята започва да се издига на мястото до древния подземен вулкан. Днес те изследват западната част на Германия. Учените добавиха, че нивото на земята до Айфеловото езеро се повишава с 1 мм всяка година.

В момента вулканът проявява малка активност и той се намира достатъчно дълбоко. Възможно е в следващите няколко години той да се събуди напълно и след това да започне да изригва. В този случай магмата може бързо да достигне повърхността на земята и да повреди огромни райони наоколо.

Досега експертите не са получавали изявления за това за колко дълъг приблизително период от време вулканът може да се събуди. В същото време експертите добавиха, че няма причина за паника, защото това може да не се случи.

Струва си да се обърне внимание на факта, че в резултат на последното изригване на този вулкан в продължение на няколко хилядолетия около него е имало мъртва зона. На голяма територия не е имало растителност или животни. Вулканът Айфел е отделен регион, разположен в планините Айфел в Германия.

В момента експертите казват, че не трябва да има паника. Но все пак, ако вулканът се събуди, тогава няма да е възможно да се избегне глобална катастрофа. Огромни територии ще бъдат изгорени, много хора ще останат без покрив над главата си.

Превод: БЛИЦ