Мексикански археолози са открили около двеста древни артефакти в добро състояние, принадлежащи на древните маи. Сред находките са керамични съдове за тамян, контейнери за смилане на храни и кани, пише The New York Times.

Обектите са намерени в пещерата Баламка (“Пещерата на Бога Ягуар”) близо до Чичен Ица, древния град на маите в северната част на полуостров Юкатан. Баламка е част от мрежа от водни пещери с ценоти - фунии, които според вярванията на индианците са врати към подземния свят, обитаван от свръхестествени същества. Някои артефакти изобразяват Тлалок, бога на дъжда и плодородието, който е бил почитан от различни култури под различни имена, включително маите, ацтеките, сапотеките и микстеките.

Артефактите вероятно са били използвани за жертвоприношения и са били контейнери за храна, включително месо от животни и семена, както и скъпоценни и полускъпоценни камъни. Според археолозите последващите изследвания ще помогнат да научим повече за ролята на водните пещери за жителите на Чичен Ица и как са се развивали отношенията на маите с други цивилизации на Мезоамерика.

Учените се надяват, че ще могат да намерят подземен проход към храма на Кукулкан, разположен на по-малко от три километра от пещерата. Конструкцията е многоетапна пирамида с височина 24 метра, построена в чест на божеството, която е аналогична на ацтекския Кетцалкоатъл. Известно е, че на дълбочина от 20 метра под основата на храма има карстово подземно езеро, където вътре в пирамидата има вътрешен кладенец.

По-рано, през февруари 2018 г., беше съобщено за друго подобно откритие. Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико са открили около 200 древни артефакти и останки от живи същества в  Сак-Актун, най-голямата подводна пещерна система в света. Някои вкаменелости са били на девет хиляди години и повечето от предметите са принадлежали на културата на маите.

Превод: БЛИЦ