В края на август 79 г. пр. Хр. Везувий изригва и за три дни смъртта поглъща всичко около себе си. Една от най-известните жертви на изригването е римският град Помпей, известен с богатите си обитатели и пищни домове.

Другият е Херкуланеум - също толкова богат, но по-малък морски курорт и търговско пристанище.

По-големият Помпей – с неговите публични домове, барове и амфитеатър, напълно засенчва по слава и популярност Хекуланеум и много други населени места, които падат жертва на вулкана.

 

Today we visited Herculaneum #herculaneum #theexcavationofherculaneum #sunnyday #italy #tourism #te#traveling

A post shared by Caroline (@pureangelic69) on

Специално Херкуланеум обаче си заслужава да бъде посетен, защото руините му са много по-добре запазени от тези на Помпей.

Той се намира много по-близо до кратера на Везувий, отколкото Помпей. Въпреки това Херкуланеум се спасява от първоначалната атака на дъждовната тефра (различни по големина останки, изхвърляни при изригване на вулканите), защото се намира в противоположната посока, от която духа вятърът.

 

#Herculaneum #pompeii'snextdoorneigbor

A post shared by Ryno Jam (@rynojam) on

Така че, докато смъртоносният облак от газ и пепел се носи към съседния град Помпей, където бавно задушава гражданите му, много от жителите на Херкуланеум събират вещите си и се готвят за бягство, посочва Amusing Planet.
На следващата вечер Везувий отприщва яростта си към сега евакуиралия се град. Последователно шест пирокластични потока затрупат сградите му, съборят стени, разкъсват колони и други големи предмети. Останалите райони просто са погълнати от пепел и горещи газове и регистрират малко щети. Днес те са с най-добре запазени древни структури.

Когато Херкуланеум е частично разкопан в началото на 18 век, археолозите откриват непокътнати сгради, дървени мебели и карбонизирани органични вещества, като плодове, хляб и дори съдържанието на канализацията.

Те също така се натъкват на около 300 скелета, показващи, че градът не е бил напълно евакуиран, както се смята преди. За разлика от Помпей, по-голямата част от Херкуланеум все още предстои да бъде разкрита.

Той обаче е много по-лесен за изследване от Помпей, защото е по-малък и има далеч по-малко туристи.

Най-забележителната сграда в него е луксозна вила, наречена Villa of the Papyri. Смята се, че тя е принадлежала на Луций Калпурниус Пис Касонинус, тъст на Юлий Цезар, въпреки че по-късно изследвания поставят под съмнение самоличността на собственика на вилата.

Тя се протяга към морето от четири тераси и има чудесна библиотека - единствената, която оцелява непокътната от древността. Източник: Profit.bg.